Ingrediente

  • 300 g linte verde
  • 2 l apa
  • 1 lingurița sare
  • 1 lingura tahini (pasta de susan)
  • 60 ml ulei de masline
  • 4 căței usturoi
  • 1/2 lingurița piper
  • 1 lingura peltea de struguri (optional)

Decor

  • 1 lingura ulei de masline, sumac, fulgi de ardei iuți, boia de ardei

Instructiuni

  • Se pune apa cu sare, la fiert.
  • Între timp lintea se pune intr-o sita si se spală la jet de apa rece.
  • Cand apa clocoteste se adauga lintea spălata si se lasă la foc mic, sa fiarbă, pana bobul de linte este moale. Nu durează mult, 12-15 minute maxim.
  • Se pun la scurs, păstrând o cana din apa in care au fiert.
  • Lintea scursa se pune in vasul blenderului, împreuna o lingura de tahini si usturoiul curățat. Dacă se blendeaza prea greu, se adauga din apa pusă deoparte.
  • Se adauga treptat ulei de măsline si se blenduieste, pana obținem o pasta fina.
  • Se ajustează gustul de sare, iar optional se adauga zeama de lamaie, dar eu am adăugat peltea de struguri, sau sirop de rodie.
  • Dacă sunteți iubitori de susan, se poate adauga mai mult tahini, sau 1-2 linguri ulei de susan, dar având un gust prea puternic, este mai bine, sa fie mai puțin, pentru ca pasta va avea o tenta amaruie.
  • Pasta obținută se toarnă intr-un bol si se pune deasupra o lingura de ulei, presarand deasupra diverse condimente.
  • Este o mâncare de post delicioasa, dar poate fi consumată lângă diferite fripturi, noi având-o alături de pulpe de rata si gutui caramelizate.
  • Rețeta întreaga in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/pulpe-de-rata-gatite-cu-sos-de-soia-gutui-caramelizate-si-pasta-de-linte-verde