Ingrediente

Pentru 200 g pastă de fistic

  • 100 g fistic crud 
  • 120 g lapte condensat Dukan

Pentru lapte condensat

  • 500 ml lapte semidegresat normal, nu UHT
  • 150 g indulcitor (xilitol)

Instructiuni

Pentru lapte condensat 

  • Intr-un vas antiaderent se toarnă laptele si se pune indulcitorul. Vasul se da la foc, amestecand mereu, pana se topește zaharul si laptele începe sa fiarbă.
  • Din momentul când laptele fierbe, se lasă focul foarte, foarte mic si nu se mai amesteca deloc.
  • La început vom observa o pelicula apoasa formată deasupra laptelui. Vom continua, sa ținem vasul pe foc, pana dispare aceasta pelicula apoasa, conținutul scade mai mult de jumătate din cantitatea inițială, începe sa se îngroașe puțin, își schimba culoarea, iar la suprafața formează bule mari. Totul a durat o ora.
  • Se toarnă fierbinte in borcane, având grija, sa așezăm un metal sub borcan, sa nu se spargă si se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se pune capacul si se da la frigider. Cantitatea obținută a fost de 250 g lapte condensat si se poate folosi la indulcit terciuri, inghetata, creme, etc…,in cantități mici, fiind foarte dulce.

Pentru pasta de fistic 

  • Fisticul se pune în apă clocotită, să fiarbă 4-5 minute. Se verifică, dacă se ia coaja, iar dacă se curăță ușor, se strecoară, se pun pe un prosop și se freacă fisticul în prosop, să se desprindă coaja.
  • Se scoate fisticul curat și se pune într-un procesor (maruntitor, blender, râșniță, etc…).
  • Se mărunțesc, până obținem o pastă cat de cat fină. Din când în când se oprește aparatul și se curăță fisticul, care se lipește de pereții procesorului.
  • Se adaugă laptele condensat și se blenduieste, până obținem o pastă fină.
  • Se toarnă în borcan de sticlă și se păstrează la frigider. 
  • Cantitatea obținută a fost de 200 grame, iar în dietă se consumă în 5 zile de croazieră. Conține 100 g fistic, care înlocuiește uleiul de măsline în 5 zile (20g fistic/zi=1 lingură ulei de măsline).
  • Se păstrează cel puțin o lună de zile la frigider, în borcan de sticlă cu capac, fără a-și simba gustul, sau consistență.
  • Rețeta completă de lapte condensat este în linkul de jos:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/lapte-condensat-dukan

Alte informatii

Pentru rețeta pastei de fistic fac o modificare, mai bine zis, o îmbunătățire.
Pentru a obține o pastă mai fină, peste fisticul mărunțit recomand, să se pune laptele condensat cald și o cantitate mai mare, adică 130-150 g. 
Pasta de fistic obținută se cântărește și se consumă în cinci zile,adică 100 g fistic/20 g zi, permis în locul lingurii de ulei de măsline.