Intr-un vas antiaderent se toarnă laptele si se pune indulcitorul. Vasul se da la foc, amestecand mereu, pana se topește zaharul si laptele începe sa fiarbă.
Din momentul când laptele fierbe, se lasă focul foarte, foarte mic si nu se mai amesteca deloc.
La început vom observa o pelicula apoasa formată deasupra laptelui. Vom continua, sa ținem vasul pe foc, pana dispare aceasta pelicula apoasa, conținutul scade mai mult de jumătate din cantitatea inițială, începe sa se îngroașe puțin, își schimba culoarea, iar la suprafața formează bule mari. Totul a durat o ora.
Se toarnă fierbinte in borcane, având grija, sa așezăm un metal sub borcan, sa nu se spargă si se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se pune capacul si se da la frigider. Cantitatea obținută a fost de 250 g lapte condensat si se poate folosi la indulcit terciuri, inghetata, creme, etc…,in cantități mici, fiind foarte dulce.
In borcane de sticla, depozitate in frigider, tine cel puțin doua săptămâni, fără sa-si schimbe gustul.
Daca se fierbe și scade mai mult, iar laptele are o tentă de caramel, vom obține un lapte condensat mai gros. Ultima poză din galeria foto este a laptelui condensat făcut a doua oară, însă fiert la foc mic, până s-a îngroșat în oală pe foc. Este mai gros și are puțin gust de caramel.
Laptele condensat este un ajutor de nădejde, mai ales pe timpul verii, pentru a pregăti o înghețată delicioasă, având doua ingrediente:100 g fructe congelate (mure, afine, căpșuni, etc...) și 2-3 linguri de lapte condensat. Se mixează împreună și avem înghețată gata de savurat.
Consistenta laptelui condensat făcut din ingredientele date, în funcție de timpul de fierbere, va fi mai subțire, sau mai gros, însă nu este la fel ca cel clasic, făcut cu lapte gras si zahăr.
Comentarii