Ingrediente
Pentru papricaș de pui
- 1 pasare de curte (1600 g)
- 5 cepe potrivite
- 2 ardei kapia
- 4 căței de usturoi
- 300 g smantana grasa
- 25 g boia de ardei dulce
- Sare, piper
Pentru galuste
- 2 oua
- 100 g unt
- 200 g faina
- 1 lingurița sare
Instructiuni
Trebuie, sa recunosc, ca nu am făcut pana acum papricaș, sau gulaș, insa tocănițe de pasare, vita, am gătit de multe ori. Pentru papricaș, poate faptul ca, se recomanda o boia de calitate, m-a făcut, sa ezit pana acum.
Retete sunt multe și diverse, cu, sau fără făina, diferă cantitatea de boia, la unele retete se adauga de la început, la altele se pune la final, așa ca, pana la urma, mi-am zis, il voi pregăti după capul și gustul meu, dar respectând niște etape.
- Pentru papricasul cu pui am folosit o pasare de curte, mai bine zis, a fost gaina in toată regula.
- Am spalat bine pasarea și am tranșat-o. Nu am folosit coastele, vârfurile aripilor și o bucata de gat.
- Intr-o tigaie am turnat puțin ulei, gaina având și ea grăsime și am prajit bucatile de carne, șterse înainte cu hârtie absorbanta. Le-am prajit, la foc iute, pe ambele părți, 2-3 minute.
- Am pus doar carnea prăjită intr-un ceaun de tuci (grăsimea din tigaie o lasam), am turnat apa, cât sa acopere carnea și am lăsat la fiert, pana a fost gatita, cam pe jumătate.
- In grasimea in care am prajit carnea, am pus ceapa curățata și tocata, o lingurița de sare și am călit-o 3-4 minute, amestecand mereu, sa nu se ardă. Am adăugat ardeii tocati și am călit legumele încă doua minute.
- In vasul cu carnea fiarta doar pe jumătate, cum am specificat înainte, am pus legumele și grăsimea in care le-am calit.
- Am lăsat totul la fiert, pana carnea a fost fiarta complet.
- Intre timp am făcut găluștele de făina, care este foarte simpla, reteta o voi pune la final.
- Înainte de a termina papricasul, se adăuga un amestec de smantana și boia, practic, pentru mine a fost proba de foc a rețetei.
- Intr-un castron am amestecat 200 g smantana grasa cu 10 g de boia dulce. Am luat un polonic de sos fierbinte din ceaun și am amestecat bine. Am pus al doilea polonic de sos, am amestecat și am turnat totul peste carne. Nu avea nici culoare de papricaș, nici gust de boia, dar nici sosul nu era prea gros. Am facut iar, un amestec din 100 g smantana, cu 15 g boia dulce. Am turnat peste sosul făcut deja, am amestecat bine si am lăsat totul sa fiarbă 3-4 minute.
- In aceasta faza, am citit retete, unde se adauga o lingura de făina in amestecul de smantana si boia. Dar, părerea mea este, ca se pune făina, in cazul cand, pasarea a fiert cu prea multă apa, iar atunci făina are rol, sa îngroașe puțin sosul. Dacă in vasul in care fierbem pasarea si legumele, rămâne lichid puțin, nu cred, ca e nevoie de făina, dar e doar părerea mea!
- La final se pun găluștele, făcute deja, sare, piper si usturoiul trecut prin presa si se gătește totul, încă 3-4 minute.
- La început sosul este mai subtire, dar lăsând vasul acoperit 15-20 minute, se ingroasa suficient, sa poți folosi furculița, nu lingura, atunci când mănânci.
- Este o mâncare foarte gustoasa, fina și nu este greu de pregătit!
- Reteta de găluște de făina:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/galuste-de-faina-pentru-papricas-gulas-sau-tocanite
Comentarii