Ingrediente

  • 6 dovlecei medii
  • 400-450 g sos ragu

Sos alb

  • 500 ml lapte
  • 50 g făina+100 ml lapte rece
  • 70 g unt
  • Sare, optional

Instructiuni

  • Dovleceii se curată de coaja, se taie felii subtiri de 2-3 mm si se gătesc intr-o tigaie grill, fără ulei, sau sare. Fiind o mâncare pentru copii de 15 luni, consumul de sare este foarte limitat, adică foarte puțin, sau deloc.
  • După ce terminam cu feliile de dovlecei, pregătim sosul alb, care este asemanator cu cel bechamel, doar ca este pregătit mai light. 
  • Laptele se pune la încălzit intr-un vas antiaderent.
  • Făina se dizolva in puțin lapte rece, apoi se adauga in fir subțire, in vasul cu laptele fierbinte, amestecand mereu cu telul, pentru a nu rămâne cocoloase de făina. Se fierbe 4-5 minute, amestecand mereu, pana obținem un sos, fără sa aibe gust de făina cruda.
  • Se incorporeaza untul in sosul fierbinte și se amesteca bine. Se poate adauga putina sare, doar cât sa schimbe puțin gustul sosului.
  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Pregătim un vas yena cu capac și asamblam lasagnia.
  • Pe fundul vasului turnam un strat subțire de sos, apoi se asaza un rând de felii de dovleac, peste care întindem un strat de sos ragu, continuam cu un strat sos alb, dovlecei, sos ragu… in funcție de cantitatea ingredientelor și mărimea vasului. Ultimul strat este din sos alb.
  • Se da vasul acoperit cu capac la cuptor, la 170 grade, timp de o ora, ultimele 10 minute, fiind cu ventilatia pornita sus-jos, iar vasul yena sa fie fără capac.
  • In prima faza lasagnia este moale, dar când se răcește, dacă mai rămâne, se poate felia frumos, ca in imaginea din galeria foto.
  • Rețeta sosului ragu pentru copii, așa cum l-am făcut eu, îl găsiți in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/sos-ragu-pentru-copii