Pentru acest sos am folosit multicookerul, dar se poate prepara și intr-un vas antiaderent, la foc mic, așa cum am pregătit sosul ragu pentru adulti, unde am folosit carne de porc.
Nu as poate spune ca, este un sos ragu bolognez original, eu adaptând reteta nevoilor noastre, adică a copiilor cu vârsta de 14 luni. Însă timpul de gătire a fost lung de 210 minute, iar rezultatul a fost pe măsura. La fel, nu am călit legumele, ci am pus toate ingredientele in vas, iar când sosul a devenit consistent, am oprit aparatul.
Făcând cantitate mai mare, sosul l-am pus in borcane de 300 g și le-am sterilizat la cuptor 40 minute, din momentul când, sosul a început sa fiarbă in borcane.
Carnea se de la mașina de tocat, ceapa se taie mărunt, iar morcovii i-am dat pe răzătoarea mare.
Supa de vita am avut la congelator, de când am fiert oase pentru supa, deci nu a fost nevoie decât, s-o dezgheț.
Sosul de roșii folosit, a fost destul de gros, iar acesta l-am avut din comerț, însă a fost destul de curat, in sensul ca, nu a avut sare, zahăr, sau alte e-uri. Acest sos de roșii se pot înlocui cu roșii proaspete, curățate de coaja și pasate ulterior.
La final am adăugat smantana cu 40% grăsime, dar se poate înlocui cu smantana pentru gătit. Am observat ca, smantana adăugată ii conferă sosului un gust mai fin, dar citind diferite retete, se spune ca, smantana taie din aciditatea rosiilor. In alte retete, se adauga lapte la final.
Sunt retete cu țelina, usturoi, dar eu nu am folosit, la fel nu am adaugat ierburi aromate.
Cantitatile de la ingrediente, sunt cântărite, după ce au fost curățate și tocate.
In vasul pentru gătit am pus untul, legumele, carnea tocata și supa de vita (se poate înlocui cu supa de legume, sau apa) și am setat aparatul pentru tocana de vita, programul fiind de 2 ore, dar după acest timp, am setat încă 2 ore, insa a fost necesar, la a doua setare, doar 90 minute.
La început am amestecat in vas, pana a început sa fiarbă, iar carnea tocata s-a desfăcut. Dacă nu se amesteca, vom vedea ca, se aduna carnea tocata gramada, formându-se ca niște bulgari de carne.
Când a început sa fiarbă, am adaugat sosul de roșii, amestecand conținutul din vas. Spre final, trebuie verificat și amestecat mai des, atunci când sosul începe sa se îngroașe.
Daca scade lichidul din vas, se adauga supa de vita in completare, dar la mine nu a fost cazul.
Când am obținut consistenta dorita, cam după 3 ore, am adaugat smantana și am lăsat la gătit încă 30 minute. Am folosit smantana fermentată cu 40% grăsime, dar se poate înlocui cu smantana pentru gătit, dar cu grăsime de 30-32%.
Fiind un sos pentru copii, nu am adaugat sare, ei având vârsta când, încă nu au voie, sa consume acest condiment.
Bineînțeles ca, am pregătit niște orez fiert simplu, peste care am pus, câteva linguri din acest sos delicios.
Pentru sterilizat am folosit borcane de 300 g, spalate foarte bine, inclusiv capacele, apoi uscate.
Sosul rămas, care s-a răcit puțin, l-am pus in borcane, am închis bine cu capace și le-am asezat pe o tava, care am dat-o la cuptor, întâi la 150 grade, apoi când am observat ca, sosul începe sa fiarbă in borcane, am redus focul la 100-120 grade și am lăsat, sa fiarbă, aproximativ 40 minute.
Borcanele sterilizate se lasă la răcit in cuptor.
Aici fiecare gospodina sterilizează borcanele in stilul ei, eu folosind cuptorul, de fiecare data, când sterilizez ceva.
Borcanele sterilizate si răcite se verifica, sa fie format vid in interior, adică fiecare capac se încearcă, sa nu se desfacă la prima rotire, apoi se păstrează intr-un loc racoros, însă fiind o perioada mai calda, le-am pus in frigider. In sezon rece, se poate păstra in cămara, debara, sau alt loc mai racoros.
O alta varianta, ar fi ca, sosul ragu sa fie pus in pungute, pentru o porție, apoi congelate, iar așa, se scapă de sterilizatul borcanelor.
Comentarii