Ingrediente

  • 500 g frisca neindulcita din smantana cu 32% grăsime
  • 340 g lapte condensat
  • 450 g crema de lamaie (Lemon curd)

Instructiuni

Am citit diferite retete de inghetata cu lamaie. Majoritatea aveau in compoziție, crema de lamaie (Lemon curd). Unele erau cu lapte condensat, altele conțineau și iaurt.
Asa ca, pana la urma, am improvizat, după gustul nostru și cu ingredientele ce le aveam deja.
Crema de lamaie am făcut-o cu doua zile in urma. Făcusem porție dubla, cu gândul la o rulada umplută cu aceasta crema și mi-am zis, ca voi găsi eu ceva, s-o mai folosesc.
Lemon curd

  • Pentru 450 grame, cât am folosit eu, avem nevoie de 3 lamai, 2 oua+ 1 galbenus, 200 g zahăr și 75 g unt gras. Folosim coaja de la lamai pentru aroma, iar zeama pentru gustul acrișor. Ouale, gălbenușul, zaharul și un praf de sare se bat cu telul. Se adauga zeama de lamaie și se amesteca. Se pune untul și coaja de lamaie. Compozitia se toarnă in vas antiaderent și se da la foc mic, sau baia de abur, pana se ingroasa, fără s-o fierbem (77 g Celsius ar trebui, sa aibe crema, pentru a se gati ouale). Se trece crema fierbinte prin sita, apoi se pune in borcan de sticla și se da la rece.
  • Pentru inghetata toate ingredientele trebuie sa fie reci.
  • Intr-un bol se pune smantana și se mixează, pana începe sa facă valuri.
  • Se adauga laptele condensat, iar la final crema de lamaie. Inițial am pus 300 g Lemon curd, dar nu avea gustul de lamaie, pe care mi-l doream. Așa ca, având din belsug, am adăugat încă 100 grame.
  • Se mixează, doar pana crema este omogena.
  • Se pune intr-o caserola de plastic, sau de sticla.
  • Deasupra am pus încă doua linguri de Lemon curd și am amestecat ușor, doar pentru efect marmorat.
  • Înghețata se da la congelator, minim 6 ore.
  • Înainte se servire, se scoate de la rece, cu 25-30 minute înainte.
  • Rețeta pentru crema de lamaie o găsiți, accesând linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/crema-de-lamaie-lemon-curd