Ingrediente

  • O gasca de 3500 g
  • 1 lingura sare grunzoasa
  • 1 lingurița piper
  • 200 g roșii pasate din conserva  (cutie de roșii pasate de la mutti)

Pentru sos

  • 3 cepe mari mari
  • 3-4 morcovi potriviti
  • 4 tije apio

Instructiuni

  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/paine-fara-framantare-cu-dospire-la-receGâsca se curată foarte bine, eventual se freaca foarte bine cu mălai, apoi se spală și se tranșează. Vorbim aici de gasca crescută la curte, nu cea din comerț.
  • Pentru gasca la cuptor folosim pulpele, la care se vor taia tendoanele, aripile fără vârfuri, pieptul de gasca fără os, spinarea, care are grăsime, iar de la coaste, încercam, sa scoatem cele doua bucăți de os cu carne, care sunt in partea mare a coastelor.
  • Restul de tacâmul se folosește pentru o supa de găluște, sau taitei. Supa nu va avea carne, insa gustul este delicios.
  • Revenim la reteta.
  • După ce carnea este spălata bine, se tamponează cu hârtie absorbanta, se adauga condimentele și roșiile pasate. Se amesteca foarte bine și se lasă deoparte, la temperatura camerei, măcar doua ore.
  • Legumele pentru sos, se curată și se taie mai mari.
  • Intr-o tava mare se pun legumele tocate, iar deasupra se asaza bucatile de carne cu tot cu sucul care este in vas.
  • Se umezeste bine o coala de hârtie de copt și se asaza peste carne.
  • Tava se va căptuși cu folie de aluminiu. Dacă nu se acoperă perfect dintr-o bucata, se vor pune doua bucăți de folie, care se suprapun la mijloc. Marginile foliei se vor strânge sub buza tavii, pentru a inchide ermetic tava. Așa nu se elimina aburi, iar carnea și legumele vor lasă suc propriu, pentru ca nu se pune in tava apa, sau supa.
  • Se da tava la cuptor la temperatura de 200 grade, caldura sus-jos, fără ventilație, la început pentru doua ore, când se scoate tava din cuptor, iar cu o scobitoare se inteapa carnea in diferite locuri. In funcție de acest lucru, mai dam tava la cuptor, pentru 30 minute, sau o ora, pana ce carnea este gatita după placul nostru.
  • Daca e nevoie, sa stea carnea la cuptor, la fel tava se acoperită cu hârtie de copt și folie de aluminiu.
  • Când este gata, se îndepărtează hârtia și folia, se porneste ventilatia cuptorului, tot la 200 grade și lasam tava la cuptor, pana ce carnea este rumenita deasupra.
  • Bucățile de gasca se scot pe o farfurie, se acoperă cu un prosop si se lasă la odihnit 15 minute.
  • Legumele din tava se scot cu paleta și se pun in vasul blenderului. Se paseaza adăugând din sucul rămas in tava, pana obținem un sos la consistenta dorita.
  • Este o friptura gustoasa, cu carnea moale și pielea rumena, iar o felie de pâine proaspăta și sosul gustos, fac deliciul unui meniu delicios!
  • Rețeta pentru pâine cu dospire la rece, o găsiți in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/paine-fara-framantare-cu-dospire-la-rece