Reteta pentru crema am găsit-o intr-un caiet vechi, scrisă cu mulți ani in urma, când nu existau telefonie mobila, Facebook , etc…Făceam schimb de retete, între noi colegele, iar singurul mod de a păstra reteta, era s-o scrii intr-un caiet, care mai dăinuie și azi, după 25-30 ani. Aveam doua nedumeriri si anume, cum adaug ouale, in zaharul ars, sa nu obțin crema cu bucăți de omleta prin ea si a doua a fost ca, reteta scrisă in caiet, are unitate de masura, paharul, dar cât cântărește un pahar? Pe vremuri un pahar mare avea 100 ml. Așa ca, am improvizat cantitatile.
Întâi am batut bine ouale cu o furculița.
Intr-un vas antiaderent cu fund gros, se pune zaharul l-a topit, la foc mic, cât sa capete o culoare roșcata, fără sa ardem zaharul, ca va fi amar. Nu am amestecat in vas, doar din când in când, l-am scuturat, sa se topească tot zaharul.
Am adăugat untul tăiat cubulete și am amestecat, pana s-a topit, iar zaharul ars s-a dizolvat complet. Zaharul ars in contact cu untul rece, s-a transformat pe alocuri, intr-o pojghița, care trebuia dizolvat, pentru a obtine o crema uniformă. Se lasă la foc mic, amestecand mereu, pana obținem acea crema.
Incorporam toată nuca odata și imediat turnam ouale bătute. In tot acest timp amestecam energic, pana se incorporeaza in crema.
Se da vasul de pe foc, iar când se răcește putin, sa nu fie fierbinte, se umplu foile.
Se pune prima foaie pe un blat de lemn, se toarnă aproximativ 150 g crema și se întinde cu un cuțit, apoi se asaza a doua foaie și presam ușor pe ea, sa se lipească de crema. Continuam, pana terminam foile și crema, ultima foaie lăsând-o simpla.
Se pune peste foile umplute, un alt blat, peste care asezam o greutate.
Când este rece se feliază, eu folosind pentru tăiat, cutitul zimțat de pâine.
In linkul de jos, este reteta cu aceleași foi, dar umplute cu șerbet.
Comentarii