Ingrediente
- 1 pachet foi napolitane (150 g)
 - 200 g zahăr
 - 200 g miez de nuca măcinată
 - 150 g unt
 - 2 oua
 
Instructiuni
- Reteta pentru crema am găsit-o intr-un caiet vechi, scrisă cu mulți ani in urma, când nu existau telefonie mobila, Facebook , etc…Făceam schimb de retete, între noi colegele, iar singurul mod de a păstra reteta, era s-o scrii intr-un caiet, care mai dăinuie și azi, după 25-30 ani. Aveam doua nedumeriri si anume, cum adaug ouale, in zaharul ars, sa nu obțin crema cu bucăți de omleta prin ea si a doua a fost ca, reteta scrisă in caiet, are unitate de masura, paharul, dar cât cântărește un pahar? Pe vremuri un pahar mare avea 100 ml. Așa ca, am improvizat cantitatile.
 - Întâi am batut bine ouale cu o furculița.
 - Intr-un vas antiaderent cu fund gros, se pune zaharul l-a topit, la foc mic, cât sa capete o culoare roșcata, fără sa ardem zaharul, ca va fi amar. Nu am amestecat in vas, doar din când in când, l-am scuturat, sa se topească tot zaharul.
 - Am adăugat untul tăiat cubulete și am amestecat, pana s-a topit, iar zaharul ars s-a dizolvat complet. Zaharul ars in contact cu untul rece, s-a transformat pe alocuri, intr-o pojghița, care trebuia dizolvat, pentru a obtine o crema uniformă. Se lasă la foc mic, amestecand mereu, pana obținem acea crema.
 - Incorporam toată nuca odata și imediat turnam ouale bătute. In tot acest timp amestecam energic, pana se incorporeaza in crema.
 - Se da vasul de pe foc, iar când se răcește putin, sa nu fie fierbinte, se umplu foile.
 - Se pune prima foaie pe un blat de lemn, se toarnă aproximativ 150 g crema și se întinde cu un cuțit, apoi se asaza a doua foaie și presam ușor pe ea, sa se lipească de crema. Continuam, pana terminam foile și crema, ultima foaie lăsând-o simpla.
 - Se pune peste foile umplute, un alt blat, peste care asezam o greutate.
 - Când este rece se feliază, eu folosind pentru tăiat, cutitul zimțat de pâine.
 - In linkul de jos, este reteta cu aceleași foi, dar umplute cu șerbet.
 - https://bucataria-bunicii.ro/reteta/foi-de-napolitane-umplute-cu-serbet
 
							
					
                                
                                
                                
                                
                                
Comentarii