Ingrediente

Aluat pentru coji de ecler

  • 200 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 200 g făina
  • 1 praf de sare
  • 4 oua
  • In plus 70-80 ml apa calduta

Crema cu lapte și unt

  • 800 ml lapte
  • 4 oua
  • 200 g zahăr
  • 90 g amidon de porumb
  • 200 g unt cu 82% grăsime
  • 1 praf de sare
  • Esența de vanilie

Crema de smantana cu mascarpone

  • 500 g smantana cu 32% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 100 g zahăr pudra

Instructiuni

Aluat pentru coji

Acest aluat l-am folosit in diferite deserturi, precum choux a la creme, gogosi umplute cu crema, tort ecler…,cum se spune "Aceeași Mărie, dar cu alta pălărie"!

  • Vasele si tavile care se folosesc pentru aluat trebuie, sa fie bine spalate.
  • Cojile de ecler se coc la foc iute, deci cuptorul se va încălzi înainte la 200 grade, sau spre maxim la cele cu gaz.
  • Pentru a incorpora ouale, se poate folosi mixerul, robotul sau mai simplu, o lingura de lemn, bine degresată și spălata.
  • Intr-un vas antiaderent se toarna apa, uleiul cu un praf de sare si se pune la foc, pana începe, sa facă mărgeluțe pe marginea vasului. Se adauga toată făina, se amesteca bine si se fierbe, pana obținem un aluat destul de tare.
  • Se transfera aluatul in alt vas, se întinde puțin, sa se răcorească, iar după 1-2 minute, se adauga primul ou. Se incorporeaza bine in aluat, amestecand cu o lingura. Adăugăm celelalte oua pe rând, dar nu punem urmatorul ou, pana cel anterior nu este bine incorporat. La final, dacă aluatul este prea tare, se subțiază, adăugând apa calduta, cate doua linguri, pana obținem un aluat, sa aibe consistenta unei smantani groase (eu am adăugat 80 ml apa calduta).
  • Se asaza hârtie de copt in tava mare a aragazului.
  • Aluatul se pune intr-un posh cu dui simplu, sau zimțat și se fac bastonașe cu lungimea de 8-9 cm și lățime de 3 cm, lăsând distanță între ele. Se pot face cojile de ecler mai mici, sau mai mari, după preferința. Neavând mâna formată a unui cofetar, nu toate cojile sunt egale, dar măcar am încercat!
  • La dimensiunile făcute de mine, au rezultat 34 de eclere, doua tavi mari de aragaz, care le-am copt in doua reprize.
  • Se coc la 200 grade, timp de 26-27 minute, pana cresc semnificativ și sunt frumos rumenite.
  • Cojile coapte se lasă la răcit pe un grătar.

Crema de lapte cu unt

  • Se cântăresc toate ingredientele.
  • In vasul mixerului punem ouale, atât gălbenușurile, cât albușurile, zaharul, un praf de sare si esența de vanilie. Le mixam 2-3 minute, fără a bate ouale spuma.
  • Incorporam amidonul, iar la final turnam laptele rece peste amestecul obținut pana acum.
  • Se toarnă acest amestec intr-un vas antiaderent și se pune la foc mediu la început, apoi când crema începe, sa se îngroașe, se lasă focul mic și se fierbe 3-4 minute. In tot acest timp se amesteca mereu cu un tel, având grija, sa nu se prindă de vas.
  • Crema fiarta se transfera in alt vas și se adauga untul tăiat bucăți mai mici. Se amesteca energic, pana se incorporeaza tot untul in crema fierbinte.
  • Se asaza folie alimentara direct pe crema și se lasă la răcit, lucru care durează 4-5 ore.
  • In acest timp, pana sa asamblam eclerele, mai avem de făcut un singur lucru și anume: trebuie sa tăiem cojile răcite in doua, partea de jos fiind baza eclerului, iar partea de sus va fi capacul.
  • Fiecare coaja se taie in doua pe lungime, cu cutitul zimțat de pâine. Pentru ca nu sunt experta, am menționat, ca nu toate cojile sunt egale. Așa ca, fiecare coaja tăiată, am asezat-o in tava in care le-am copt, dar le-am pus perechi, sa se potrivească la asamblat (vezi galeria foto).
  • După ce terminam de tăiat cojile, așezate frumos perechi, iar crema de lapte este rece, nu ne rămâne, decât sa asamblam eclerele.

Asamblare

  • Am lucrat cu toate cojile odata, nu pe rând, așa ca, după ce am pus un rând de crema pe fiecare coaja, dacă mi-a rămas crema in posh, am completat, acolo unde mi s-a părut, ca este mai putina crema.
  • Crema de lapte cu unt, care s-a răcit între timp, se mixează 2-3 minute, cât se uniformizează, sa arate ca o crema, nu ca o budinca.
  • Se pune crema in posh cu dui rotund de 1 cm și se împarte pe fiecare jumătate de coaja, care reprezintă baza eclerului.
  • Când terminam de pus aceasta crema, facem a doua crema, care durează 3-4 minute, dacă ingredientele sunt reci și de calitate.
  • Intr-un vas se pune smantana și mascarpone, care trebuie sa fie reci. Se mixează, pana începe, sa se întărească, apoi se adauga zaharul pudra și se continua mixatul, pana crema este ferma și își păstrează forma.
  • Se pune crema in posh cu dui stea și se intinde al doilea rând de crema, peste cea pusă anterior. Cu duiul se pot face diferite forme, doar pentru a face eclerele mai frumoase, caci gustul este la fel.
  • După ce terminam de împărțit și aceasta crema, se pun capacele eclerelor, apăsând ușor pe ele, pentru a face priza buna cu crema de smantana.
  • Deasupra se presara zahăr pudra și se pot consuma imediat.
  • Sunt delicioase, spornice, ușor de făcut, preferându-le pe acestea, in locul celor din cofetarii, mai ales ca, nu suntem iubitori de glazurile cu fondant!
  • Alte dulciuri făcute cu acest aluat: https://bucataria-bunicii.ro/reteta/choux-a-la-creme-reteta-simpla