Sare, esente vanilie și rom, razatura de portocale
350 ml lapte semidegresat
Instructiuni
Plecând de la reteta chiflelor cu tarate și făina de bambus, folosind tehnica Stretch and Fold (intins si impaturit), rezultatul fiind unul foarte multumitor, deoarece se obțin chifle aerate, ferme, deloc umede la mijloc, timpul de lucru cu aluatul este unul scurt, doar ca sunt mai multe etape, m-am gândit, sa adaptez reteta pentru un aluat dulce.
Folosim doua vase pentru aluat. In fiecare vas punem jumătate din cantitatile de tarate ovaz, tarate de pshillium, gluten, lapte praf, făina de bambus, indulcitor, drojdia uscata. Intr-un vas vom avea aluat galben, iar in celălalt vom adauga cacaua, pentru aluatul maro.
Vom frământa fiecare aluat separat.
In aluatul galben adăugăm razatura de portocale, esența de vanilie, un ou și aproximativ 170 ml lapte caldut, adăugat treptat. In timp ce framantam aluatul, adăugăm un praf de sare, iar la final punem o lingura de ulei de masline. Acoperim vasul cu folie alimentara.
In vasul cu cacao adăugăm esența de rom, un ou, aproximativ 180 ml lapte, adăugat treptat, spre final punem un praf de sare si terminam framantatul cu lingura de ulei. La fel acoperim vasul cu folie alimentara.
Aluaturile se lasă la dospit o ora. Eu am încălzit cuptorul 5 minute la 50 grade si am pus ambele aluaturi, sa dospeasca in cuptor.
Facem prima împăturire, metoda care am explicat-o si la reteta de chifle.
Fiecare aluat se lucrează separat.
Se intinde aluatul cu ajutorul sucitorului intr-un dreptunghi. La aluaturile care conțin făina, se intinde cu mâna, dar aici nu este cazul.
Se aduce 1/3 din dreptunghi din dreapta spre stanga, 1/3 din stanga spre dreapta si se formează un dreptunghi mai mic, care îl lungim puțin. Apoi aducem partea de sus in jos și partea de jos in sus, astfel vom obtine forma unui plic. Nu știu cât m-am făcut înțeleasă, dar cât m-am uitat pe diferite site-uri, am văzut doar filmulețe și imagini cu tehnica de întins-împăturit și cred ca, mai mult a durat sa scriu, cât de cât sa se înțeleagă ce-am făcut, decât metoda in sine, care nu dureaza mai mult de 2 minute maxim.
Aluaturile împăturite se acoperă și se pun la dospit 30 minute. Eu am folosit tot cuptorul.
Se face a doua împăturire, apoi iar pauza 30 minute.
Dupa cele doua impaturiri și doua pauze de 30 minute, se ia fiecare aluat și se întinde in forma cât de cât rotundă, cu diametrul de 30 cm.
Aluaturile întinse se suprapun ( cel maro il așezăm peste cel galben) și se întind cu sucitorul, pana formam un cerc cu diametrul de 35 cm.
Se taie aluatul in patru părți egale, apoi fiecare parte se taie in doua, astfel obținem opt triunghiuri.
Se ia fiecare triunghi separat și se întinde cu sucitorul, cât putem de mult. Se rulează și se asaza in tava tapetata cu hârtie.
Patru triunghiuri se rulează cu partea maro in sus, iar patru triunghiuri se întorc și se rulează cu partea galbena in sus.
Tava cu cornuri am dat-o iar in cuptorul încălzit, sa dospeasca încă o ora, sau mai mult, depinde cât de repede cresc.
Cornurile se coc la 160 grade, timp de 50 minute. Dupa 40 minute se scoate tava din cuptor și se ung cornurile cu ou batut amestecat cu o lingura de lapte, apoi se dau la cuptor pentru încă 10 minute, ultimele 5 minute folosind ventilatia cuptorului.
Cornurile coapte se răcesc pe grătar.
Nu sunt foarte dulci, deci se pot pudra cu indulcitor, aromele se pot folosi după gust și după plac. Mai mult, nu sunt umede la interior, asta este încă un avantaj al metodei stretch & fold.
In dieta Dukan, cornurile se consuma in patru zile de croaziera, nu conțin tolerate, făina de bambus și uleiul de masline fiind permise din aceasta etapa. Fiecare corn conține 1 lingura tarate de ovaz si 1/2 lingura tarate pshillium.
Cu aceeași metoda de întins-împăturit am făcut chiflele cu tarate si bambus, reteta fiind in linkul de jos:
Comentarii