Ingrediente

  • 120 g tarate ovaz macinate (8 linguri)
  • 40 g tarate pshillium (4 linguri)
  • 100 g lapte praf degresat
  • 40 g făina bambus
  • 60 g gluten
  • 20 g drojdie proaspăta
  • 10 g indulcitor
  • 5 g sare
  • 1 lingura ulei de masline
  • 400 ml apa calduta+ 60-70 ml apa

Instructiuni

  • Aceste painici delicioase și moi necesita mai multă atenție, având nevoie de doua impaturiri și timp mai mult de dospire, pe care le voi preciza la momentul potrivit. Dar rezultatul final merita efortul, dacă nu gustul, macar vizual, ca arată foarte bine!
  • Pentru început punem intr-un vas toate ingredientele uscate și indulcitorul, amestecand-le împreuna.
  • In 400 ml apa calduta se dizolva drojdia, apoi se toarnă peste ingredientele uscate. Se amesteca totul cu o lingura și se lasă deoparte 5 minute. Deja compozitia are consistenta unui aluat. Peste acest aluat se adauga sare și se frământa, adăugând putina apa (din cele 60-70 ml), pana aluatul devine elastic și consistenta puțin mai moale. La final se incorporeaza uleiul. Vom vedea ca, odata uleiul adăugat, aluatul se desprinde de pereții vasului și îți da impresia ca, parca devine aerată și pufoasa.
  • Se strânge aluatul in forma unei bile, se acoperă vasul și se lasă la dospit, la loc caldut, timp de o ora.
  • Aluatul dospit se cântărește și se împarte in patru părți egale (aproximativ 220 g fiecare bucata).
  • Se lucrează fiecare parte separat, pe o planșeta de silicon, sau direct pe blatul de lucru, care nu necesita umezire.
  • Facem prima împăturire, in felul urmator: se ia o bucata de aluat, se întinde cu palmele in forma unui dreptunghi, se aduce o treime din partea dreapta spre stanga, apoi o treime din stanga spre dreapta, obținând un dreptunghi mai subțire, care îl mai întindem putin pe lungime. Acum aducem o treime din partea de sus in jos, apoi de jos in sus și terminam prima împăturire. Se lucrează la fel toate cele patru bucăți de aluat. Se acoperă cu folie alimentara si se lasă la dospit 30 minute, după care facem a doua împăturire, procedând la fel ca prima data si lăsând iar aluatul acoperit cu folie alimentara sa dospeasca 30 minute.
  • Pregătim o tava pe care punem hârtie de copt.
  • Fiecare bucata de aluat se întinde in forma rotundă, folosind un sucitor, sau cu mâna, depinde cum ne este mai ușor. Se formează o chifla, adunând marginea aluatului la mijloc si strângând de aluat, sa nu se desprindă. Pe aceasta parte se presara tarate de ovaz, se întoarce si se pune in tava,pe hârtia de copt. Partea dreapta si neteda va fi in sus. 
  • Când terminam de modelat chiflele, le acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca doua ore.
  • Încălzim cuptorul la 160 grade, iar pe un grătar inferior așezăm o tava in care turnam o cana de apa.
  • Pana începe sa fiarbă apa in tava, pregatim chiflele pentru cuptor si anume se întorc, sa fie partea cu tarate in sus si le crestam cu o foarfeca (veți vedea ce ușor taie aluatul).
  • Când in cuptor se formează aburi, de la tava cu apa pusă înainte, dam chiflele la cuptor.
  • Se coc la 160 grade, timp de o ora si zece minute, primele 10 minute cu abur dedesubt, apoi scoatem tava cu apa afara.
  • Se răcesc pe un grătar si se feliază când sunt complet reci. O chifla coaptă cântărește in jur de 175 grame.
  • Sunt foarte pufoase, moi, fiind ideale si pentru hamburgeri.
  • Nu sunt greu de făcut, doar de urmat niște pași, pe care ii repet: 
    -frământare și dospire o ora   - prima împăturire și pauza 30 minute  
    -a doua împăturire și pauza 30 minute 
    -modelarea chiflelor și dospire 2 ore 
    -coacere la 160 grade, 10 minute cu abur, apoi încă o ora.
  • Am făcut de câteva ori chifle, baghete, pâine, cu aceasta metoda de împăturire, iar concluzia este ca, produsul final este mai gustos, mai pufos si se păstrează foarte bine la frigider, fără sa se întărească, sau sa se lase.
  • Pentru a dospi aluatul la loc caldut, am folosit cuptorul putin caldut, așa n-am ocupat nici locul din bucatarie!
  • In dieta dukan, chiflele se consuma in patru zile, din croaziera PP, nu conține tolerate, făina de bambus si uleiul de masline fiind permise in aceasta etapa.
  • In galeria foto sunt poze cu etapele pregătirii chiflelor in ordinea lor și pana sa le pozez, jumătate de chifla am mâncat-o, cele trei felii fiind doar 1/2 dintr-o chifla.