Ingrediente

Pentru o oala de 6 litri

  • 1 pasare de curte (1,7 kg)
  • 2 morcovi mari
  • 1 rădăcina pătrunjel
  • 1 rădăcina păstârnac 
  • 1/2 dintr-o țelina mai mică 
  • 2 cepe
  • 1/2 ardei gras roșu 
  • 3 lingurițe sare
  • 1 lingurița boabe de piper
  • 3 linguri otet de 9 grade
  • 1 căpățâna usturoi
  • 4 gălbenușuri
  • 500 g smantana pentru gătit cu 32% grăsime
  • 1 lingura rasa de făina

Instructiuni

  • Se curată și se spală foarte bine pasarea. Se taie bucăți mai mici, se spală fiecare bucata și eventual, se pune carnea intr-un vas încăpător, acoperit cu apa și se lasă o ora, pentru a se elimina din sânge.
  • Carnea spălata, se acoperă cu apa și se pune la fiert, îndepărtând spuma, ce se formează deasupra, ori de cate ori este nevoie. Spuma se formează in special, pana începe sa fiarbă apa. Când nu se mai formează spuma deasupra, eu de obicei, șterg marginea oalei cu o lavetă umeda, sa fie curată, caci spuma se prinde și de oala, deasupra nivelului apei.
  • Se pune sarea și piperul boabe, se acoperă oala și se fierbe la foc mic.
  • Fiind pasare de curte, are timp de fierbere mai îndelungat, dar și gustul ciorbei va fi pe măsura!
  • Probez carnea cu o scobitoare, iar dacă intra mai ușor in ea, e semn ca, aproape este fiarta. Acum adaug legumele tăiate bucăți mari (ceapa, rădăcinoasele și ardeiul gras).
  • Între timp, am curățat usturoiul (este bine sa folosim usturoi de-al nostru românesc, chiar dacă e mai mărunt și mai migălos de curățat de coaja, este totuși mai gustos). Cățeii de usturoi curatati de coaja, se trec prin presa, sau se bat in mojar.
  • Când carnea și legume sunt fierte, se oprește focul de sub oala și se scot cu o paleta, intr-un vas, pentru a se raci puțin.
  • Am adăugat usturoiul in supa din oala, am acoperit vasul și am lăsat sa infuzeze, cât timp se răcește carnea, s-o pot curată de oase (15-20 minute).
  • Supa se trece prin sita, sa rămână curată, fără bucăți de usturoi, boabe de piper, sau eventual oscioare.
  • Morcovii si o parte din rădăcinoasele albe se toc mărunt si se pun in oala cu supa.
  • Se completează cu apa, cât sa fie oala plină cam pe 3/4.
  • Se adauga otet si sare, după gust, se pune carnea curățata de pe oase, legumele tocate si se lasă la fiert, împreuna 4-5 minute.
  • Între timp pregătim dresura, amestecand cu un tel, gălbenușurile, făina si smantana. Am diluat acest amestec cu putina supa si am trecut-o si pe aceasta prin sita, pentru a îndepărta eventualele cocoloase micuțe de făina.
  • Din ciorba fierbinte, am adăugat cate un polonic in amestecul de smantana, pana a ajuns sa fie destul de fierbinte, aproape la fel ca ciorba, amestecand după fiecare polonic adăugat.
  • Se toarnă in oala de ciorba, se amesteca și se aduce la punctul de fierbere.
  • Se oprește focul și se lasă oala acoperita, încă 15-20 minute, înainte de a servi ciorba.
  • La masa se pun smantana, otet și usturoi presat, sa-și pună fiecare in farfurie, dacă este nevoie, dar in cazul nostru, nu a fost necesar, ciorba fiind pe placul tuturor, așa cum a fost gatita.
  • In ceea ce privește făina, consultând retetele, pe diferite bloguri, Savori urbane, Pofta buna cu Gina Bradea,etc…, care au descris reteta originala din Radauti, a doamnei Corneliu Dumitrescu, făina are rolul de a face ciorba mai cremoasă.
  • Ciorba se servește cu ardei iuți (optional) și pâine proaspăta de casa.

Reteta de pâine:

https://bucataria-bunicii.ro/reteta/paine-simpla-de-casa