Ingrediente

Compoziția 

  • 180 g brânză grunjoasă cu 2% grăsime 
  • 90 g tarate de ovăz 
  • 150 g lapte praf degresat 
  • 50 g lapte lichid semidegresat 
  • 80 g pastă de fistic 
  • 1 lingurița esență fistic 
  • 30 g semințe Chia

Glazură 

  • 50 g ciocolată cu 85% cacao
  • 70 g lapte lichid semidegresat 
  • 20 g fistic tocat grosier 

Decor

  • 10 g ciocolată cu 85% cacao

Instructiuni

  • Într-un bol se pun toate ingredientele, fără semințele Chia. Acestea se vor adăuga mai târziu.
  • Se amestecă toate cu lingura, până obținem o compoziție omogenă și moale.
  • Se acoperă cu folie alimentară, așezată direct pe compoziția și se dă bolul la frigider, pentru 3-4 ore.
  • În funcție de consistență, după ce a stat la frigider, se adaugă 20-30 g semințe Chia. Eu am incorporat 30 g. Compoziția se acoperă iar cu folie alimentară și se dă la frigider 4-5 ore, până se întărește și poate fi modelată.
  • Se cântărește compoziția și se împarte în mod egal în trei, sau multiplu de trei (6,9,12…), să putem avea control asupra consumului pentru trei zile de croazieră.
  • Fiecare bucată (în jur de 45 g fiecare) se modelează sub forma unei bile și se așază pe un blat de lemn, acoperit cu folie alimentară. Se dau la frigider, cat pregătim glazura.

Glazura

  • Într-o cană, ca e mai practic, se pune ciocolata ruptă bucăți și 50 g lapte semidegresat.
  • Se da cana in cuptorul cu microunde, în reprize scurte de 30 secunde, până se înfierbântă laptele, iar ciocolata este parțial topită.
  • Se amestecă energic. Se obține o glazură vâscoasă, greu de manevrat, de aceea am adăugat încă 20 g lapte rece, pentru a o subția. Am pus 20 g fistic și am amestecat bine.
  • Un băț de frigăruie, sau scobitoare, dar e mai greu de lucrat, se infinge într-o bilă și se scufundă în glazură. După ce sunt acoperite cu ciocolată, se așază pe blatul de lemn acoperit cu folie alimentară.
  • Se dau la frigider, cat se topește ciocolata pentru decor.

Decor

  • Într-o punguță mică se pune bucățica de ciocolată și se înnoada strâns.
  • Se pune apă într-un ibric, se așază punga cu ciocolată și se dă la foc, până se înfierbântă apa.
  • Când ciocolata este topită, se înțeapă o singură dată punguța cu o scobitoare, iar prin micul orificiu, strângând de punga, va curge ciocolata topită.
  • Se trasează dungi pe fiecare bilă glazurată.
  • Se dau la frigider, să se întărească complet glazura, cel mai bine peste noapte.
  • Sunt delicioase, destul de măricele, iar în dietă se consumă în trei zile de croazieră. Daca nu sunt glazurate, atunci aceste biluțe nu conțin deloc tolerate.
  • Eu am făcut 12 bile, deci pentru o zi de croazieră PL revin 4 bucăți, iar acestea conțin următoarele:
  • - 30 g tarate ovăz, consumul obligatoriu pentru o zi de croazieră
  • - ⁠20 g fistic (40 g fistic din pastă+ 20 g fistic la glazură, împărțit la trei zile rezultă 20 g/zi și înlocuiește lingura de ulei de măsline, permisă din croazieră
  • - ⁠20 g ciocolată (50 g la glazură+10 g la decor, împărțit la trei= 20g/zi-1 tolerat)
  • Pentru pasta de fistic, rețeta completă o găsiți în linkul următor:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/pasta-de-fistic-cu-indulcitor