Ingrediente

  • 4 aripi de curcan (2500 g)
  • 1 lingura sare grunzoasa
  • 1 lingurița cu vârf de paprica dulce
  • 1/2 lingurița piper
  • 2 linguri ulei
  • 1 ceapa mare
  • 5-6 căței de usturoi

Instructiuni

  • Aripile de curcan se spală, se taie in doua, îndepărtându-le vârfurile.
  • Se șterg cu hârtie absorbanta, se ung cu ulei, iar cu sarea, piperul și paprica se freaca bine fiecare bucata de carne.
  • Se lasă carnea condimentata, la temperatura camerei 2-3 ore.
  • Se pregătește o tava potrivită ca mărime, astfel încât aripile sa încapă perfect in ea, tapetand-o cu hârtie de copt.
  • Așezăm bucatile de carne, iar printre ele presaram ceapa tăiată julien și usturoiul curățat.
  • Se uda bine o coala de hartie de copt, se stoarce și se întinde peste carne.
  • Nu torn deloc lichid in tava, pentru ca vreau, sa gătesc aripile de curcan in suc propriu. De aceea, tava o căptușesc cu folie de aluminiu.
  • Se da la cuptor pentru doua ore, la 180 grade.
  • Aripile sunt de la păsări crescute in curte, deci si timpul de gătire este mai lung.
  • După doua ore se îndepărtează folia de aluminiu de pe tava si se da iar la cuptor, pentru încă o ora, carnea fiind acoperită in continuare cu hartie de copt, pentru ca doresc la final, sa obțin o carne moale, suculentă, nu uscata.
  • Carnea gatita se scoate pe  o farfurie, iar sucul rămas in tava, împreuna cu ceapa și usturoiul, se pun intr-un vas și se blenduiesc, formând un sos delicios.
  • Aripile de curcan s-au servit cu pasta de conopida și puțin sos, dar merge la fel de bine un piure de cartofi, orez, sau chiar mămăliguța și mujdei de usturoi.
  • Pentru pasta de conopida, reteta este aici: https://bucataria-bunicii.ro/reteta/pasta-de-conopida-si-nuci-caju