Ingrediente
- 7 felii cotlet de porc fără os
- 3 vinete medii albe
- 8-10 cartofi mai mici
- 1 ardei kapia
- 1 ceapă mare
- 6-7 căței de usturoi
- 5-6 rosii bine coapte
- 50 ml ulei
- Sare, piper după gust
- Cimbrișor și rozmarin proaspăt
Instructiuni
- Bucățile de cotlet fiind fără grăsime, indicat ar fi ca, înainte de gătire, să stea 2-3 ore la temperatura camerei, după ce au fost presărate cu sare și stropite cu 2-3 linguri ulei de măsline.
- Vinetele se taie pe lung în patru, apoi pe jumătate. Se pun într-un vas cu apă rece și o lingură de sare. Se așază o farfurie peste vinete, pentru a sta scufundate în apă. Se lasă 25-30 minute, după care se scot din apă și se șterg de surplusul de apă.
- Cartofii de mărime medie, se curăță de coajă, se spală, se lasă întregi și se pun într-un vas. Se presară sare, piper și o lingură ulei de măsline.
- În tava mare a aragazului se pune hârtie de copt.
- Se așază cartofii și bucățile de vinete stropite cu puțin ulei.
- Se dă tava la cuptor la 200 grade cu ventilație, până se înmoaie vinetele și cartofii sunt rumeniți.
- Bucățile de cotlet se gătesc pe tigaia grill. În lipsa lui se rumenesc într-o tigaie antiaderenta, fără să folosim ulei.
- Roșiile și usturoiul se pasează cu blenderul vertical.
- Într-o cratiță încăpătoare, care va merge și la cuptor, se pune uleiul la încins. Se călește ceapa, se adaugă ardeiul tăiat felii, iar la final se pune sucul de roșii. Se lasă pe foc, cat să tragă câteva clocote, apoi se dă deoparte și se potrivește gustul de sare și piper.
- În cratița cu legume și roșii se așază bucățile de cotlet, cartofii și vinetele gătite deja la cuptor.
- Se pun deasupra câteva crenguțe de cimbrișor și rozmarin, iar carnea și legumele se acoperă cu hârtie de copt umezită.
- Se dă cratița la cuptor la 200 grade, pentru 25-30 minute, până rămâne în cratiță un sos gros.
- Se scoate din cuptor și se lasă la temperat 10-15 minute.
- Optional se presară pătrunjel proaspăt.
- Este un preparat delicios, unde vinetele și cartofii, scăldați în sos de rosii, fac o combinație bună!
Comentarii