Ingrediente

  • 1/2 varza roșie (1100 g)
  • 2 cepe roșii
  • 50 ml ulei
  • 2 mere
  • 1 lingurița piper
  • Sare, după gust
  • 1 lingura otet din vin

Instructiuni

  • Nu am făcut pana acum varza roșie călită, așa ca, a trebuit sa caut pe google retete, sa văd și eu, ce și cum se face. Retetele includ diferite condimente, dar majoritatea lor, aveau merele incluse la ingrediente. Mi s-apărut interesanta, combinatia de varza roșie+ mere. Așa ca, am luat puțin dintr-o reteta, puțin din alta și am făcut aceasta varza călită, care contrar așteptărilor, a fost delicioasa. Mie personal, mi-a plăcut rece, dar și calda a fost buna. 
  • Este o mâncare de post, dar merge de minune și lângă o friptura.
  • Am folosit jumatate de varza roșie, cântărind 1100 g, din cealaltă jumătate am făcut de doua ori salata, simpla cu otet, ulei și sare.
  • Varza curățata de un rând de frunze de la exterior, care erau patate, am taiat-o fasii subtiri, cu cutitul. Am pus varza tocata intr-un vas mai mare, am adăugat peste ea o lingurița de sare grunzoasa și am frecat varza puțin, doar cât sa se lase, sa nu fie infoiata.
  • Între timp am curățat doua cepe roșii de apa (varianta lunguiata, nu rotundă) și le-am călit intr-un vas de tuci, cu ulei și putina sare. Călit este mult spus, pentru ca am lăsat flacara aragazului la foc mic, sarea are rolul de a scoate apa din ceapa și practic s-a călit in suc propriu.
  • Cand ceapa devine lucioasa, se adauga varza tocata, se amesteca bine și se pune capacul pe vas. Se gătește la foc mic, pentru a lasă varza apa și astfel se va gati in acest suc. Se verifica, sa fie zeama la fundul vasului, sa nu se ardă varza. Dacă se întâmpla, sa fie o varza mai uscata, se poate pune la călit, putina apa.
  • Neașteptat, dar varza roșie se gătește mai repede decât cea albă.
  • Când varza s-a inmuiat puțin, se adauga merele tăiate cubulete, îndepărtând doar căsuța cu seminte, nu și coaja.
  • Se calesc împreuna câteva minute, se adauga piper și sare, dacă e cazul.
  • La final se pune o lingura de otet, astfel varza își va păstra culoarea și se lasă pe foc 1-2 minute.
  • Este o mâncare gustoasa, puțin dulceaga, merge de minune cu pâine proaspăta pentru o mâncare de post, sau alături de friptura.