Nu am făcut pana acum varza roșie călită, așa ca, a trebuit sa caut pe google retete, sa văd și eu, ce și cum se face. Retetele includ diferite condimente, dar majoritatea lor, aveau merele incluse la ingrediente. Mi s-apărut interesanta, combinatia de varza roșie+ mere. Așa ca, am luat puțin dintr-o reteta, puțin din alta și am făcut aceasta varza călită, care contrar așteptărilor, a fost delicioasa. Mie personal, mi-a plăcut rece, dar și calda a fost buna.
Este o mâncare de post, dar merge de minune și lângă o friptura.
Am folosit jumatate de varza roșie, cântărind 1100 g, din cealaltă jumătate am făcut de doua ori salata, simpla cu otet, ulei și sare.
Varza curățata de un rând de frunze de la exterior, care erau patate, am taiat-o fasii subtiri, cu cutitul. Am pus varza tocata intr-un vas mai mare, am adăugat peste ea o lingurița de sare grunzoasa și am frecat varza puțin, doar cât sa se lase, sa nu fie infoiata.
Între timp am curățat doua cepe roșii de apa (varianta lunguiata, nu rotundă) și le-am călit intr-un vas de tuci, cu ulei și putina sare. Călit este mult spus, pentru ca am lăsat flacara aragazului la foc mic, sarea are rolul de a scoate apa din ceapa și practic s-a călit in suc propriu.
Cand ceapa devine lucioasa, se adauga varza tocata, se amesteca bine și se pune capacul pe vas. Se gătește la foc mic, pentru a lasă varza apa și astfel se va gati in acest suc. Se verifica, sa fie zeama la fundul vasului, sa nu se ardă varza. Dacă se întâmpla, sa fie o varza mai uscata, se poate pune la călit, putina apa.
Neașteptat, dar varza roșie se gătește mai repede decât cea albă.
Când varza s-a inmuiat puțin, se adauga merele tăiate cubulete, îndepărtând doar căsuța cu seminte, nu și coaja.
Se calesc împreuna câteva minute, se adauga piper și sare, dacă e cazul.
La final se pune o lingura de otet, astfel varza își va păstra culoarea și se lasă pe foc 1-2 minute.
Este o mâncare gustoasa, puțin dulceaga, merge de minune cu pâine proaspăta pentru o mâncare de post, sau alături de friptura.
Comentarii