500 g burta proaspăta de porc (partea de slanina cu rânduri de carne)
1 lingura sare grunzoasa
1 lingurița piper
1 lingura cimbru uscat
400 g roșii pasate (o cutie de roșii mutti)
2 legături pătrunjel
2 fire praz
1 ardei gras roșu
2 morcovi
1 felie generoasa de țelina rădăcina
Instructiuni
Pregătim toate ingredientele: bucata de burta se feliază in bucăți de 1 cm, ciolanele se spală și se șterg cu hârtie absorbanta.
Varza se curată de foile exterioare și se taie fideluță. Se pune varza tăiată intr-un vas mai mare, se adauga sare, piper, cimbru și roșiile pasate. Se freaca varza cu condimentele, pana se lasă și se da deoparte.
Morcovii si țelina se curată si se dau pe răzătoarea mare.
Prazul se curată de foile exterioare si se toaca marunt.
Ardeiul gras se taie cubulete.
Intr-o tigaie încăpătoare se prajesc pe rând feliile de sunca si se scot pe o farfurie.
In grăsimea lasata in tigaie se prajesc ciolanele pe toate partile, pana se albesc la exterior și se pun și pe o farfurie.
In grăsimea rămasă pe calesc pe rând, doar cât se înmoaie puțin, prazul, legumele razuite si ardeiul.
Se amesteca mereu in tigaie, sa nu se ardă legumele, iar flacara aragazului sa fie medie, spre mare.
Când legumele sunt înmuiate se adauga peste ele varza tocata in doua transe, pana se lasă in volum, circa 5-6 minute.
Se adauga pătrunjel proaspăt, sau congelat si se amesteca totul.
Intr-o tava încăpătoare se întinde varza cu legumele, iar deasupra se pun ciolanele si feliile de sunca.
Se umezeste o coala de hârtie de copt si se asaza peste varza cu ciolane.
Cu folie de aluminiu se căptușește tava, strângând folia sub buza tavii, pentru a fi închisă ermetic.
Se da tava la cuptor la 180 grade, caldura sus-jos, fără ventilatie, timp de doua ore, când se verifica ciolanele, sa fie gătite, in așa fel, încât carnea se ia ușor de pe os.
Dacă nu este gata, se acoperă iar tava si se da la cuptor, 30-40 minute, in funcție de cum ne dorim, sa fie carnea de moale.
La final se descoperă tava, se porneste ventilatia cuptorului, sau se ridica temperatura si se lasă încă 5-6 minute, pana carnea si sunca încep, sa se rumeneasca.
Se servește cu mămăliguța, sau pâine proaspăta, fără sa lipsească ardeiul iute proaspăt, conservat in otet, sau saramura.
Pentru mămăliga, cred ca, nu exista o reteta perfecta, după care sa ne ghidam, pentru ca depinde de malaiul folosit, alții vor o mămăliguța moale, alții mai tare, lucru sigur este ca, trebuie sa fie fiarta bine, iar practica ne învață, sa facem mămăliguța perfecta!
Comentarii