Ingrediente
- 1 varza de 2 kg
- 2 bucăți de ciolan proaspăt de porc (1600 grame)
- 500 g burta proaspăta de porc (partea de slanina cu rânduri de carne)
- 1 lingura sare grunzoasa
- 1 lingurița piper
- 1 lingura cimbru uscat
- 400 g roșii pasate (o cutie de roșii mutti)
- 2 legături pătrunjel
- 2 fire praz
- 1 ardei gras roșu
- 2 morcovi
- 1 felie generoasa de țelina rădăcina
Instructiuni
- Pregătim toate ingredientele: bucata de burta se feliază in bucăți de 1 cm, ciolanele se spală și se șterg cu hârtie absorbanta.
- Varza se curată de foile exterioare și se taie fideluță. Se pune varza tăiată intr-un vas mai mare, se adauga sare, piper, cimbru și roșiile pasate. Se freaca varza cu condimentele, pana se lasă și se da deoparte.
- Morcovii si țelina se curată si se dau pe răzătoarea mare.
- Prazul se curată de foile exterioare si se toaca marunt.
- Ardeiul gras se taie cubulete.
- Intr-o tigaie încăpătoare se prajesc pe rând feliile de sunca si se scot pe o farfurie.
- In grăsimea lasata in tigaie se prajesc ciolanele pe toate partile, pana se albesc la exterior și se pun și pe o farfurie.
- In grăsimea rămasă pe calesc pe rând, doar cât se înmoaie puțin, prazul, legumele razuite si ardeiul.
- Se amesteca mereu in tigaie, sa nu se ardă legumele, iar flacara aragazului sa fie medie, spre mare.
- Când legumele sunt înmuiate se adauga peste ele varza tocata in doua transe, pana se lasă in volum, circa 5-6 minute.
- Se adauga pătrunjel proaspăt, sau congelat si se amesteca totul.
- Intr-o tava încăpătoare se întinde varza cu legumele, iar deasupra se pun ciolanele si feliile de sunca.
- Se umezeste o coala de hârtie de copt si se asaza peste varza cu ciolane.
- Cu folie de aluminiu se căptușește tava, strângând folia sub buza tavii, pentru a fi închisă ermetic.
- Se da tava la cuptor la 180 grade, caldura sus-jos, fără ventilatie, timp de doua ore, când se verifica ciolanele, sa fie gătite, in așa fel, încât carnea se ia ușor de pe os.
- Dacă nu este gata, se acoperă iar tava si se da la cuptor, 30-40 minute, in funcție de cum ne dorim, sa fie carnea de moale.
- La final se descoperă tava, se porneste ventilatia cuptorului, sau se ridica temperatura si se lasă încă 5-6 minute, pana carnea si sunca încep, sa se rumeneasca.
- Se servește cu mămăliguța, sau pâine proaspăta, fără sa lipsească ardeiul iute proaspăt, conservat in otet, sau saramura.
- Pentru mămăliga, cred ca, nu exista o reteta perfecta, după care sa ne ghidam, pentru ca depinde de malaiul folosit, alții vor o mămăliguța moale, alții mai tare, lucru sigur este ca, trebuie sa fie fiarta bine, iar practica ne învață, sa facem mămăliguța perfecta!
Comentarii