Ingrediente

Blat

  • 3 oua
  • 3 linguri ulei
  • 80 g făina
  • Pudra naturală de vanilie

Crema de afine

  • 150 g afine
  • 2,5 g gelatina+20 ml apa rece
  • 100 g branza proaspăta de vaci
  • 150 g smantana cu 35% grăsime 
  • Sirop de agave după gust

Crema de zmeura

  • 150 g zmeura
  • 2,5 g gelatina+ 20 ml apa rece
  • 100 g branza proaspăta de vaci
  • 150 g smantana cu 35% grăsime
  • Sirop de agave după gust

Pentru însiropat

  • Lapte rece 

Decor

  • Piure de afine și zmeura

Instructiuni

Blat

  • Încălzim cuptorul la 160 grade.
  • Pregătim doua tavi cu diametrul de 16 cm, in care așezăm hârtie de copt.
  • Separam ouale, iar albușurile se bat spuma.
  • Gălbenușurile se amesteca împreuna cu uleiul și se adauga in 3-4 transe peste albușuri, mixând la viteza cea mai mică, fără sa insistam prea mult cu mixatul, doar cât se incorporeaza in albușuri, rezultând o crema spumoasa și aerată.
  • Se adauga făina in 2-3 etape, amestecand ușor cu o spatula. La final punem pudra de vanilie. Dacă folosim esența de vanilie, sau alta aroma la alegere, se adauga in amestecul de gălbenușuri cu ulei.
  • Se împarte compozitia in cele doua tavi (aproximativ 120 g de compoziție pentru o tava) și se dau la cuptor pentru 17-19 minute, la 160 grade, sau pana trec testul scobitorii.
  • Se scot din tava și se lasă la răcit pe un grătar.

Crema

  • Atât cea cu afine, cât și cea cu zmeura se fac la fel, doar ca in funcție de dulceața fructelor, se adauga mai mult, sau mai puțin sirop de agave. De exemplu afinele folosite de mine au fost foarte dulci, in comparatie cu zmeura, care a fost mai acruta.
  • Se pot lucra ambele creme odata, sau se pot face pe rând.
  • Se hidratează gelatina in apa rece timp de 7-8 minute, apoi se pune la topit la baia de abur, sau folosim cuptorul cu microunde, punand vasul cu gelatina hidratată in cuptor și pornind-o in reprize scurte de 2-3 secunde, pana se topește gelatina, fără a o înfierbânta.
  • Se pasează fructele, pana obținem un piure și se pun la fiert timp de 4-5 minute.
  • Se ia de pe foc, se transfera piureul in alt vas și se adauga gelatina topita. Se amesteca bine in piure și se lasă deoparte, sa se răcească.
  • Smantana se bate bine, pana devine ferma.
  • Branza se pasează cu blenderul de mâna, apoi se adauga cam 3/4 din piureul de fructe pregătit înainte. Restul de piure îl lasam pentru decor. Se pasează, pana obținem o crema fina, fără bucăți de branza prin ea.
  • Se adauga smantana bătută și se omogenizează cu o spatula. Gustam din crema și adăugăm 1-2 lingurițe sirop de agave, sa nu fie prea dulce, dar nici s-o lasam neindulcita, pentru ca este fără gust și acruta.
  • Procedam la fel cu cele doua fructe.
  • Pentru a ne ușura munca și scuti din multe vase murdare, putem simplifica putin treaba și anume: se hidratează toată gelatina (5 g+40 ml apa rece) și se împarte cu lingura in mod egal in fiecare piure de fructe, iar smantana se mixează toată, adică 300 g și se împarte egal in fiecare crema.

Asamblare

  • Se pun blaturile pe doua farfurii întinse și se insiropeaza cu lapte rece, indulcit cu sirop, sau lăsat neîndulcit, dupa preferinta, dar sa fie bine insiropate.
  • Pe o farfurie întinsa  se asaza un cadru metalic detașabil, de dimensiunile blaturilor insiropate (când se insiropeaza blaturile se maresc puțin, din cauza laptelui absorbit).
  • In interiorul cadrului metalic se asaza o folie de acetat. Dacă nu avem folie, nu-i nici o problema.
  • Așezăm primul blat însiropat, peste el întindem crema de afine, apoi așezăm cu grija al doilea blat, apăsam cu degetele, sa facă priza buna cu crema de afine, iar deasupra punem crema de zmeura.
  • Peste crema de zmeura, punem cele doua piureuri de fructe rămase și întindem ușor pe toată suprafața.
  • Tortul se da la frigider câteva ore bune, sau peste noapte.
  • A doua zi se îndepărtează cadrul metalic și se desprinde ușor folia de acetat. Dacă nu folosim folie, atunci trecem cu un cuțit pe marginea tortului, s-o desprindem de cadru și astfel se îndepărtează ușor de tort.
  • Dacă vrem un tort simplu, folosim un singur fel de fruct (300 g), respectând celelalte cantități la ingrediente, iar dacă nu facem decor, punem toată cantitatea de piure de fructe in crema, dar parca un tort cu doua creme și decor, arată mai aspectuos.