Ingrediente
Tava cu diametrul de 20 cm
Blat
- 230 g biscuiți digestivi
- 90 g unt moale
Crema
- 500 g smântână pasteurizată cu 40% grăsime
- 250 g mascarpone
- 70 g zahăr pudră
În plus
- 350 g piure de coacăze roșii și zmeură
- 7 g gelatină granulata+30 ml apă rece
Glazură
- 200 g ciocolată albă
- 100 g smântână cu 40% grăsime
- 20 ml ulei
- 3-4 linguri piure de fructe
Decor
- Bucle de ciocolată albă
Instructiuni
Piure de fructe
- Pentru acest tort am folosit un amestec de 300 g coacăze roșii și 100 g zmeură, ambele congelate. Fructele se pun la fiert la foc mic, până încep să se dezghețe, apoi la foc mediu încă 4-5 minute, după care se trec prin sita. Piureul curat împreună cu 100 g zahăr, sau după gust, se pune iar la fiert, până obținem un sos gros. Se lasă la răcit.
- Gelatină se hidratează în apă rece timp de 7-8 minute, apoi se pune la topit la baia de abur. Se adaugă în piureul rece și se amestecă bine. Se acoperă cu folie alimentară, să nu facă pojghița deasupra, se dă deoparte și va fi folosit, când are consistența unui sos gros.
Blat
- Biscuiții se pun într-o pungă și se zdrobesc, trecând cu sucitorul peste ei. Se adaugă untul moale, se amestecă, obținând o compoziție nisipoasă.
- Pe o farfurie plată se așază un cadru metalic cu diametrul de 20 cm. În interiorul cadrului se intinde folie de acetat.
- Compoziția pentru blat se toarnă în inel, se nivelează într-un strat uniform și se tasează cu dosul unei linguri, sau cu baza unui pahar. Se dă la frigider, până facem crema.
- Smântână și mascarpone, ambele reci de la frigider se mixează cu zahăr pudră, până obținem o cremă aerată și ferma.
- Peste blat se toarnă 1/2 din crema și se nivelează. Se toarnă aproape tot piureul de fructe (lăsăm deoparte 3-4 linguri pentru decor), iar deasupra se nivelează restul de cremă. Cu coada unei linguri se trece de sus în jos și de la stanga la dreapta, prin toată crema, pentru obține un efect marmorat.
- Se dă la frigider, până se întărește crema suficient, cât să susțină glazura.
- Ciocolata, smântâna și uleiul se pun într-un vas si se așază pe baia de abur. Se amestecă, până se topește ciocolata. Când totul devine un sos uniform, se dă de pe foc și se adaugă piureul de fructe lăsat deoparte.
- Se amestecă bine, iar când este rece, dar încă lichid sa curga, se toarnă peste crema.
- Deasupra se pune un strat de bucle din ciocolată albă.
- Se dă forma la frigider pentru câteva ore, sau peste noapte.
- Se îndepărtează inelul detașabil și folia de acetat, se trece cu racleta de patiserie peste marginea tortului, pentru a finisa crema, apoi se poate felia.
Comentarii