Ingrediente
Pentru friptura
- 2 pulpe curcan (1700 g)
- 1 linguriță semințe coriandru
- 1/2 linguriță piper (am folosit piper mozaic)
- 1 linguriță cimbrișor uscat
- 1 linguriță cu vârf sare grunzoasa
- 3 lingurițe pastă concentrată de roșii
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 ceșcuță apă
Sos de legume
- 1 ceapă
- 2 tije apio
- 1 morcov
- 5-6 căței usturoi
Risotto
- 300 g orez arborio
- 900-950 ml supă de pasăre, sau legume
- 1 pahar vin
- 1 ceapă
- 1 cub de unt
- 200 g gorgonzola
- 1 țelină mică, sau 1/2 țelină mare
Instructiuni
- Pulpele de curcan se spală bine și se taie în două. La copane se face o tăietură de jur împrejur, în partea de jos, pentru a-i tăia tendoanele.
- Într-un mojar se pun semințele de coriandru, cimbrișorul, sarea, piperul și se zdrobesc cu pistilul.
- Se face un bait din pastă tomata, condimentele zdrobite, ulei și apă. Se amestecă bine.
- Carnea se pune într-o pungă groasă, se toarnă baitul și se freaca în așa fel încât, toată carnea să fie unsă cu bait. Se leagă punga și se dă la frigider peste noapte.
- A doua zi se scoate carnea cu o oră înainte, să ajungă la temperatura camerei.
- Se pune într-o tavă potrivită hârtie de copt umezită. Tava sa fie perfectă ca mărime, să încapă carnea, dar să nu rămână mult spațiu liber.
- În tavă se pune ceapă, apio, morcovul și usturoiul, curățate și tocate grosier.
- Peste legume se așază carnea condimentată și baitul din pungă, dacă mai este.
- Se acoperă carnea cu hârtie de copt umezită, iar deasupra se pune folie de aluminiu, care se strânge sub buza tavii, să fie perfect sigilată. Carnea se va găti în sucul, care-l va lăsa în tavă.
- Se dă tava în cuptor la 180 grade, pentru 90-100 minute. Se scoate tava, se dă deoparte hârtia și folia, iar cu o scobitoare se înțeapă carnea în diferite locuri. Dacă prin locul înțepat, nu iese lichid tulbure, înseamnă ca, este gătită. Daca e nevoie, se acoperă iar carnea și tava și se dă la cuptor încă 1/2 oră, sau cat e necesar.
- Când carnea este gătită, se scoate pe o farfurie, iar legumele și sucul din tavă se scot într-un vas.
- În tavă se așază iar carnea, se stropește cu grăsimea, care se ridică deasupra legumelor și se dă la cuptor, neacoperit, încă 8-10 minute, până când carnea se rumenește ușor.
- Legumele împreună cu sucul se pasează, până obținem un sos uniform, iar opțional se poate pune smântână de gătit, pentru un gust mai plăcut și o textură mai catifelată, dar repet, smântâna este opțională.
- Cat se gătește carnea, pregatim risotto.
- Dacă nu avem o rezervă de supă de pasăre pe la congelator, putem face imediat o supă de legume și anume, se pun la fiert ceapa și rădăcinoase cu apa, cat să le acopere cu 2-3 degete deasupra și se fierb la foc mic 50-60 minute. Supa rezultată se strecoară și se folosește la orez.
- Se curăță țelina de coajă, se feliază și se taie cubulețe. Se stropesc cu ulei de măsline și se pun într-o tavă cu hârtie de copt. Se dau la cuptor la 200 grade, până se rumenesc, apoi se scot într-un vas și se lasă deoparte.
- Într-o tigaie antiaderenta se pune un cub generos de unt, iar când se topește, se adauga ceapa tocată mărunt. Se călește la foc mic, până devine translucidă.
- Se adaugă orezul și se călește și acesta, apoi se toarnă vinul. Se fierbe la foc mic, până când orezul absoarbe tot lichidul, apoi se pun 2-3 polonice de supă fierbinte și iar se fierbe, până orezul absoarbe supa. Se adaugă treptat supa, iar în acest timp se amestecă mereu, nu se lasă nesupravegheat. La final cand se termină toată supa, ar trebui și orezul să fie gătit, adică moale la exterior si aldente la interior.
- Când se adaugă ultima tranșă de supă, se pun și cubulețe de țelină coapte, iar la final se încorporează gorgonzola, amestecând ușor. Orezul este gustos, cremos, puțin mai diferit la gust, față de risotto simplu, făcut doar cu parmezan și unt.
- Este un meniu mai complex, dar nu neapărat mai greu de făcut.
Comentarii