Ingrediente

  • 2100 g afine de pădure
  • 2 kg zahăr
  • Zeamă de la trei lămâi
  • 500 ml apă

Instructiuni

  • Pentru dulceață este ideal un termometru special, diferit de cel pentru bucătărie. Se găsește online, nu este scump, iar reușita dulceții este garantată. Trebuie, doar să indice termometrul 106 grade și dulceața este gata, cu o consistență potrivită. Dacă dorim o dulceață mai legată, este suficient un grad în plus și vom avea o dulceață mai groasă, dar atenție ca, se poate zaharisi. Nu este nevoie, să se facă teste peste teste, la 106 grade, se oprește focul.
  • Afinele se trec sub jet scurt de apă rece și se lasă la scurs într-o sită.
  • Într-un vas larg, să aibe suprafață mare de fierbere, se pune apa și zahărul la fiert. Se amestecă mereu și cam după două minute de fierbere intensă, siropul este gata. Termometrul, dacă-l avem, trebuie să indice 106 grade. Dar la cantitatea de zahăr și apa folosite, după două, maxim trei minute de fierbere, siropul este legat.
  • Se pun afinele și zeama de lămâie. Se fierbe dulceața la foc mare, se supraveghează ca, va face spumă la început, care se va îndepărta de fiecare dată, iar marginea oalei se va șterge cu lavetă curată umedă, de spuma care se prinde de ea.
  • Dulceața se fierbe la foc mare, iar la cantitatea de afine folosită, a fost nevoie de 20 minute de fierbere.
  • Vom ști când este aproape gata, atunci când dulceața va fierbe, făcând bule mari la suprafață, iar siropul s-a îngroșat. Dacă nu avem termometru pentru gem, vom face celelalte teste și anume:
  • “Pentru a verifica dacă dulceața e gata, folosește testul picăturii pe o farfurie rece (o picătură nu curge/se leagă) sau testul lingurii reci (siropul se încheagă pe lingură). Metode de verificare:
  • Testul picăturii (pe farfurie rece): Pune una-două linguri de dulceață pe o farfurie rece (scoasă din frigider) și las-o 5 minute să se răcească. Împinge picătura cu degetul: dacă se încrețește și nu curge, dulceața e gata. Dacă rămâne lichidă, mai fierbe 5-10 minute și repetă testul.
  • Testul lingurii metalice (rece): Introdu o lingură metalică rece în dulceață. Ridică lingura și înclin-o. Dulceața e gata când siropul formează două picături care atârnă (nu curg imediat) sau când nu mai curge deloc chiar și la balansare.”  
    Aceste informații puse în ghilimele sunt un rezumat generat de Al, eu doar le-am copiat.
  • Când dulceața este gata, se ia oala și se scutură ușor. Vom observa ca, se va forma puțină spumă în mijlocul oalei, sub forma unui bănuț, care se va îndepărta.
  • Se udă bine cu apă rece, un prosop gros de bucătărie și se stoarce. Cu acest prosop se acoperă oala cu dulceață și se lasă până se răcește. Acest truc îl știu de mulți ani și l-am aplicat de fiecare dată, când am făcut dulceață. În acest mod, fructele din dulceață se vor umfla cu sirop. 
  • Când este complet rece, se pun in borcane spălate și sterilizate, la fel și capacele lor. Doar gemul de fructe se pune fierbinte în borcane, dulceața se pune rece.
  • Se depozitează în loc uscat.
  • În galeria foto voi pune și o poză cu termometru pentru dulceață, siropuri, etc…