Ingrediente
Blat
- 200 g biscuiți cu crema tip “Eugenia”
- 20 g cacao neagră ( intense deep black)
- 80 g unt topit
Jeleu de kiwi
- 475 g fructe kiwi curățate
- 200 g zahăr tos
- 15 g gelatina
- 50 ml apa rece
Crema
- 300 g frisca neindulcita cu 32% grăsime
- 60 g zahăr pudra
- 250 g mascarpone
- 250-300 g din jeleul de kiwi
Decor (optional)
- Coacăze roșii
Instructiuni
Blat
- Mărunțim biscuitii întregi (cu tot cu crema). Putem folosi un aparat electric pentru maruntit, sau biscuitii se pun intr-o punga și se trece cu sucitorul peste ei, pana devin făina, mai mult, sau mai puțin fina. Eu am folosit blenderul.
- Se pun biscuitii intr-un vas, se adauga cacaua și untul topit caldut, nu fierbinte și amestecam cu lingura, pana am obținut o compoziție nisipoasa. La genul acesta de blat fără coacere, mereu am avut emoții, atunci cand am feliat prajitura, pentru ca nu știu, cum se comporta la tăiat. Dacă untul este prea puțin, blatul este sfaramicios, dacă este prea mult unt, blatul este prea tare. Dar acum, proporția de unt, cacao și biscuiți, am nimerit-o perfecta!
- Pe o farfurie întinsa se pune un cadru cu diametrul de 18 cm., in interior am asezat o banda din folie de acetat și am turnat compozitia . Se întinde, se nivelează si se apasă ușor cu lingura, sau ne folosim de baza dreapta a unui pahar. Blatul se da la frigider, pana pregătim pregătim jeleul și crema de kiwi.
Jeleu de kiwi
- Fructele se curată de coaja și bucata din mijloc, deschisă la culoare, care este mai tare se îndepărtează. Am cantarit fructele curățate (475 g) și le-am tăiat bucăți mici. Se pun intr-un vas, împreuna cu zaharul și se dau la foc mic, pana fructele își lasă sucul lor, apoi la foc mediu, aproximativ 8-10 minute.
- Între timp se pune gelatina la hidratat in apa rece.
- Se ia vasul cu fructe de pe foc, se da deoparte, sa se răcorească puțin, cât sa nu fie clocotită și se adauga gelatina hidratată. Se lasă câteva minute, pentru a se topi gelatina, apoi se amesteca bine. Când gelatina este topita complet, se pasează cu blenderul vertical, pana obținem un piure fin. Culoarea ei nu m-a mulțumit, așa ca am adăugat 2 picături de colorant verde, pentru a-i da piureului, culoarea cât de cât apropiată, fructului de kiwi proaspăt. Nu obișnuiesc, sa folosesc coloranți la preparate, dar acum a fost, caz de forța majora!
- Piureul se lasă la temperatura camerei, pana se răcește.
Crema
- Smântâna pentru frisca, rece de la frigider, se mixează, pana începe, sa se întărească, se adauga zaharul pudra, mixând, pana obținem o crema aerată, dar nu destul de ferma.
- Mascarpone se mixează 1-2 minute, se adauga mai puțin de jumătate din piureul rece și se mixează, pana se incorporeaza complet in mascarpone.
- Lasam mixerul deoparte, iar cu o spatula, amestecam in crema de mascarpone, adăugând frisca bătută, in 3-4 etape. Amestecam ușor, cu mișcări largi, după fiecare parte de frisca adăugată.
Asamblare
- Scoatem blatul de la frigider, iar peste el punem toată crema. Se nivelează, iar peste ea turnam restul de piure de kiwi, dar atenție, trebuie sa fie rece, sa nu fie fierbinte. Se scutura tava, pentru a se uniformiza piureul și se da la frigider câteva ore, sau peste noapte, timp suficient, sa se întărească atât crema, cat și jeleul.
- A doua zi se ridica inelul metalic și se îndepărtează folia.
- Opțional, putem pune deasupra, câțiva ciorchini de coacăze roșii, pentru un plus de culoare.
- Tortul este răcoritor, nu exagerat de dulce si se feliază perfect, blatul aducând cumva la gust, cu biscuitii Oreo, dar nu la fel de dulci.
Comentarii