Ingrediente
Blat
- 3 oua medii
- 50 g indulcitor cu vanilie Bourbon, sau indulcitor și esența de vanilie
- 50 g pudra de Okara
- 60 g lapte praf degresat
- 100 g kefir degresat
- 1 praf de copt
- 1 praf de sare
Jeleuri de fructe
- 100 g afine
- 50 ml apa
- 5 g gelatina granulată+15 ml apa rece
- Îndulcitor după gust
- 100 g coacăze roșii
- 50 ml apa
- 5 g gelatina granulată+15 ml apa rece
- Îndulcitor după gust
Decor
- Firimituri de blat
- 7-8 g fistic macinat
Instructiuni
Blat
- Pudra de Okara se amesteca cu praful de copt.
- O tava cu diametrul de 18 cm se căptușește cu hârtie de copt. Pentru ca îmi doream, sa crească uniform, sa nu facă vârf, un blat drept la margine, fără pliuri formate de la hârtie, am asezat hârtie de copt, doar la fundul tavii (am decupat un cerc de hârtie, după diametrul tavii).
- Încălzim cuptorul la 160 grade.
- Ouăle se separa, iar albușurile se bat spuma cu un praf de sare și 1/2 din indulcitor (25 g), pana obținem o bezea ferma.
- Gălbenușurile se mixează cu restul de indulcitor , pana cresc in volum.
- Se incorporeaza pe rând : kefirul, laptele praf și amestecul de Okara, mixând după fiecare ingredient adăugat.
- In compozitia de gălbenușuri se incorporeaza 1/4 din bezea, folosind mixerul.
- Se adauga restul de bezea si se incorporeaza cu spatula, folosind mișcări largi. La final vom obtine o crema aerată si ferma.
- Se toarnă in tava, se nivelează si se coace la 160 grade, timp de 20 minute, apoi pornim ventilatia cuptorului, sau ridicam temperatura la 170 grade, pentru încă 6-7 minute, pana blatul este rumenit deasupra si trece testul scobitorii.
- Se scoate tava din cuptor, iar cu un cuțit am trecut pe marginea tavii, pentru a desprinde blatul de tava.Am întors tava, iar blatul a ieșit ușor. Se îndepărtează hârtia si se lasă la răcit pe un grătar. Dacă tava este căptușită cu hârtie de copt, se ridica blatul cu tot cu hârtie, apoi aceasta se îndepărtează.
Jeleurile
- Se lucrează cu ambele fructe la fel si anume:
- Se hidratează gelatina timp de 5-6 minute in apa rece.
- Fructele se spală si se pun la fiert timp de 2-3 minute, cu apa (100 g fructe-50 ml apa). Se adauga indulcitor după gust (1-2 lingurițe). Se ia de pe foc si se pasează cu blenderul vertical, pana obținem piure.
- Se adauga gelatina hidratată si se amesteca, pana este topit complet.
- Se da la rece, pana devine un sos gros, care curge. Nu trebuie, sa ajungă la forma de budinca. Dacă totuși se întâmpla, sa scăpăm jeleul mai mult timp la frigider și se întărește, nu-i nici o problema. Se pune vasul cu jeleu pe baia de abur, sau la microunde, pana începe, sa se încălzească pe margini. Amestecam jeleul și revine la forma dorita.
- Când cele doua piureuri de fructe, au ajuns la consistenta necesară, incepem sa asamblam tortul.
Asamblare
- Blatul a fost copt in forma de 18 cm. diametru.
- Folosim un inel metalic, mai mic decât diametrul blatului, il centram pe blat, sa fie pe mijloc si apăsam in jos. Practic, cu inelul metalic se taie blatul. Obtinem un inel de blat si ne rămâne un blat mai micut. Eu am avut un inel reglabil si l-am fixat la 16 cm.
- Acum, punem pe o farfurie întinsa inelul reglabil și îl desfăcem mai mult. Asezam inelul de blat in interior si strângem inelul metalic, sa fie la dimensiunea inelului de blat.
- Nu e complicat, poate nu relatez etapele pe întelesul tuturor, dar in galeria foto, găsiți imagini cu toate fazele, din timpul asamblării tortului.
- Din blatul rămas, se taie o felie de maxim un cm si se asaza in interiorul inelului de blat. Practic, formam baza si marginea tortului.
- De acum, e floare la ureche!
- Se toarnă jeleul de afine și se da la frigider, pana se întărește puțin.
- Din blatul rămas după decupare, se mai taie o felie și se pune peste jeleul de afine întărit. Aceasta felie de blat îl insiropam cu câteva lingurițe de lapte, apoi turnam jeleul de coacăze.
Decor
- Din blatul micut, care a rămas, după ce am tăiat cele doua felii, folosite, unul la baza tortului și al doilea, pus între straturile de jeleu, tăiem felii subtiri, apoi le rupem mărunt cu mâna și le așezăm peste jeleul de coacăze. Este pentru estetic, dar așa evitam, sa nu facă crusta jeleul de deasupra.
- Peste firimiturile de blat presaram puțin fistic, dar este optional.
- Tortul se da la frigider, pentru câteva ore, sau peste noapte.
- După ce am masacrat blatul folosit la tort, mi-a rămas o felie. Am tăiat-o in doua si am făcut o crema (la ochi, fără cântar) din branza degresată, kefir degresat, coaja de portocala uscata si indulcitor după gust. Am asezat intr-o cutie, sa nu curga crema, 1/2 blat, crema, 1/2 de blat, crema si am dat-o la frigider. Acest dulce l-am făcut pentru joia sfânta, zi de atac, deoarece blatul nu conține tolerate, are doar ingrediente permise in prima faza a dietei. In galeria foto, ultimele poze sunt cu acest dulce.
- Tortul cu jeleu se consuma in 1-2 zile de croaziera, in funcție de cate tolerate doriti, sa consumati (100 g fructe mici= 1 tolerat).
- Fisticul înlocuiește uleiul de masline (20 g fistic= 1 lingura ulei).
- Pot spune, ca este cel mai bun tort, făcut pana acum și am făcut destule in timpul dietei! Este foarte gustos, răcoritor, blatul creste frumos la copt și nu se inchide la culoare, se taie perfect, fără a lasă firimituri, pudra de Okara înlocuiește cu succes făina clasica. Mai rău e, ca mi se termina, dar sper, sa mai găsesc pe nosugarshop, de unde am comandat, de altfel, multe alte produse pentru dieta!
Dacă nu vreti, sa va complicați, faceți blatul, îl tăiați in 3-4 felii, in funcție de grosimea dorita și le umpleti cu crema, jeleu... ce doriti!
Comentarii