Ingrediente

4 ouă
6 linguri zahăr
4 linguri făină
2 linguri cacao
1 linguriţă extract de vanilie

Sirop de rom

450 ml apă
150 g zahăr tos
1 lingură esenţă de rom


Crema de frisca

400 g frişcă bătută şi îndulcită
O cutie mascarpone 
1 lingură cacao

Glazura de ciocolata

75 g ciocolată amăruie
125 g smântână pentru frişcă
1 lingură rasă zahăr

Instructiuni

Blat
Tava cu diametrul de 20 cm
Făina se cerne împreună cu cacao. Gălbenuşurile se mixează cu vanilia. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare; apoi se adaugă treptat din zahăr, până obţinem o bezea tare. În această bezea se încorporează alternativ din gălbenuşuri şi amestecul uscat, în câte trei reprize, amestecând prin răsturnare cu o spatulă din silicon.
Compoziţia se toarnă în tava tapetata cu hârtie şi se nivelează. Se introduce în cuptor pentru aproximativ 30 minute (sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul blatului iese curată). Se lasă să se răcească în tavă. Când blatul e răcit complet, se scoate din tavă şi se taie în 3 felii orizontale.

Pentru sirop, 
Se fierb apa cu zahărul, apoi se adaugă romul şi se lasă să se răcească.

Crema 
Frisca bătută cu mascarpone lse împarte în două părţi egale. Jumătate se lasă ca atare, iar cealaltă jumătate se amestecă cu cacao (se utilizează o spatulă, nu mixerul).

Alte informatii

Asamblare
Se aşază pe un platou prima foaie de blat, se însiropează bine cu 1/3 din sirop, se întinde frişca cu cacao; se acoperă cu a doua foaie de blat, care de asemenea se însiropează cu 1/3 din sirop, deasupra se întinde frişca simplă; se acoperă cu ultima foaie de blat care se însiropează cu siropul rămas. Se dă la rece până se pregăteşte glazura.

Glazura
Smantana se înfierbântă, se toarnă peste ciocolata mărunţită; se aşteaptă 1 minut şi apoi se amestecă energic, până când se topeste ciocolata şi se obţine un amestec omogen. Se pune la rece până se întăreşte glazura suficient cât să poată fi întinsă pe prăjitură fără să curgă. Se nivelează și se dă prăjitura la rece. Pentru a o porţiona mai uşor, se înmoaie de fiecare dată cuţitul în apă fierbinte.