Ingrediente

  • Curd de rodie
  • 3 oua
  • 200 g zahăr
  • 200 ml suc de  rodie
  • 150 g unt
  • Mai avem nevoie de :
  • 70 ml suc de rodie
  • 10 g gelatina
  • Optional colorant rosu( natural din sfecla roșie sau colorant alimentar)

Blat

  • Tava cu diametru de 26 cm
  • 70 g unt topit și răcit
  • 75 g zahăr tos
  • 1 ou+ 1 albus
  • 70 g făina
  • 20 g cacao
  • 75 g smantana 30% grăsime 
  • 30 ml apa fierbinte
  • Un praf de sare
  • 5 g praf de copt

Crema de ciocolata albă

  • 150 g ciocolata albă
  • 250 g mascarpone
  • 250 g smantana cu 35% grăsime
  • 50 g zahăr pudra
  • 40 g ciocolata neagră data pe răzătoare

Decor

  • 250 g smantana 35% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • Zahăr pudra după gust
  • Ciocolata neagră

Instructiuni

  • Ne ocupam întâi de curdul de rodie.
  • Știam vizual ce fel de tort îmi doream, dar oricât am căutat o reteta de curd de rodie, nu am găsit decât suc de rodie fiert cu amidon, iar eu nu voiam așa ceva.
  • Așa ca am improvizat, ceea ce m-a făcut la un moment dat, sa renunț, sa arunc ceea ce făcusem, dar mi-am zis, continui fie ce-o fi!
  • Am curat o rodie mare, la final am obținut 430 g bobițe, care le-am dat la blender.Sucul obținut l-am dat prin sita, obținând 280 ml suc de rodie.
  • Din acest suc am folosit 200 ml, restul l-am păstrat, gândindu-ma ca , poate îl voi folosi.
  • Am mixat ouale cu zaharul, am adăugat cele 200 ml suc și l-am pus la fiert, in vas antiaderent, pana s-a îngroșat, am dat vasul de pe foc și am incorporat untul in crema fiarta.Am pus aceasta crema intr-un borcan de 1 kg, am lăsat borcanul descoperit și l-am dat la frigider.
  • Acest curd de rodie este mai mult spumos, nu se aseamănă cu Lemon curdul.Din când in când, am amestecat cu lingura in borcan, iar la un moment dat, spuma s-a lăsat și începea sa arate a crema. Am lăsat borcanul la frigider 10 ore.

Blat

  • Dupa ce curdul de rodie a stat la frigider 10 ore( se poate face și cu o zi înainte), ne ocupam de blat.
  • Oul, albușul, zaharul și un praf de sare, se bat spuma.
  • Adăugăm smantana, untul topit și răcit, mixând pana le incorporam in compozitia de ou.
  • Făina, cacaua și praful de copt, se cern împreuna, se adauga in 3 reprize in vas, mixând la viteza mică , pana se incorporeaza.
  • Adăugăm apa fierbinte treptat, amestecand in compoziție cu o spatula.
  • In tava punem hârtie de copt, turnam compozitia și coacem blatul in cuptorul preîncălzit la 175 grade, 8-10 minute, sau pana trece testul scobitorii.
  • Lasam blatul sa se răcească pe hârtia de copt.

Crema de ciocolata albă 

  • Topim ciocolata pe baia de abur.
  • Ciocolata neagră se da pe răzătoare.
  • Mixam smantana împreuna cu mascarpone, când are fermitate, adăugăm zaharul pudra in 3 reprize.
  • Incorporam ciocolata topita treptat (sa fie calduta, nu fierbinte), mixând la viteza mică.
  • Adăugăm fulgii de ciocolata neagră, amestecand cu o spatula.

Decor

  • Aceasta frisca o facem, atunci când avem nevoie de ea, adică după ce asamblam tortul și-l lasam la rece peste noapte.
  • Facem frisca din smantana + mascarpone, adăugăm zahăr pudra după gust.

Alte informatii

Asamblare

  • Dacă blatul l-am făcut in tava de 26 cm, acum am asamblat tortul pe un platou, folosind inelul detașabil al unei tavi de 25 cm diametrul, știind ca blatul la coacere ,se micșorează puțin.
  • Îndepărtăm hârtia de pe blat.
  • Așezăm inelul detașabil pe platou și punem blatul, care încape perfect.
  • Ne ocupam acum de curdul de rodie, care după cele 10 ore de stat la frigider, era o crema, suficient de ferma, dar nu cât sa-și păstreze forma.Așa ca in sucul ramas( 70 ml) am pus gelatina sa se hidrateze, după care am adăugat vasul in cuptorul cu microunde pentru câteva secunde, pana se topește gelatina.In gelatina topita putem adauga colorantul( optional), amestecam bine, după care adăugăm 3-4 linguri de curd, omogenizam bine și turnam toată gelatina in borcan, amestecand foarte bine.
  • Aceasta crema o turnam peste blat și dam tortul la frigider, pana facem crema de ciocolata albă,timp in care curdul de rodie se întărește.
  • Când crema de ciocolata este gata, o turnam peste curdul de rodie, nivelam și dam tortul la frigider pentru câteva ore, sau peste noapte.
  • A doua zi, scoatem tortul de la frigider,trecem cu cuțitul peste marginea inelului,sa desprindem crema și îndepărtăm inelul detașabil.
  • Cremele sunt întărite, au fermitate, deci tortul se poate  orna cu frisca obținută din smantana și mascarpone, îmbrăcând și marginea tortului cu frisca, lăsând 2-3 linguri pentru decor, acesta fiind după imaginație.
  • Tortul decorat se da la rece 2-3 ore, după care se poate felia, folosind un cuțit cu lama lunga, trecută prin apa fierbinte și stearsa după fiecare feliere.