Ingrediente

Sos caramel

  • 200 g zahăr brun
  • 100 g unt
  • 200 g smantana30% grăsime

Blat

  • 5 oua
  • 125 g zahăr
  • 125 g făina
  • 25 ml cola
  • 25 ml ulei
  • 25 g cacao 
  • Un praf de sare și 1/2 plic praf de copt

Crema

  • 250 g smantana 30% grăsime
  • 200 g ciocolata albă
  • 100 g sos caramel 
  • 250 g mascarpone

Sirop

  • 300 ml apa
  • 100 g zahăr
  • Esente rom,cafea

Glazura

  • 200 ml smantana 30% grăsime
  • 200 g ciocolata 52% cacao

 

Instructiuni

  • Ne ocupam întâi de sosul caramel.
  • Se topește zaharul la foc mic,când este caramelizat,se adauga untul,se omogenizează foarte bine,la final adăugăm smantana și lasam pe foc 2-3 minute,sa fiarbă.Se transfera sosul intr-un vas curat iar când este doar caldut,se toarnă in borcan de sticla și se lasă descoperit pana la răcirea completa.Dupa răcite,se pune capacul borcanului,se da la frigider,pana in momentul folosirii.Acest sos trebuie făcut cu o zi înainte.

Blatul

  • Gălbenușurile se amesteca împreuna cu uleiul
  • Făina,cacaua și praful de copt se cern împreuna.
  • Se bat albușurile spuma cu un praf de sare,se adauga zahăr și continuam mixatul,pana obținem o bezea ferma.
  • Se toarnă in fir subțire cola,apoi amestecul de gălbenușuri,continuând sa mixam.
  • Se adauga amestecul de făina și cu o spatula îl incorporam in compozitia mixată.
  • O tava cu diametrul de 23 cm se tapetează cu hârtie,se toarnă compozitia și se da la cuptorul preîncălzit,pana trece testul scobitorii.
  • Acest blat se taie in trei.

Crema caramel

  • Intr-un vas punem ciocolata rupta bucăți și sosul caramel.
  • Infierbantam smantana și o turnam peste ciocolata și sos,lasam câteva minute sa se topească ciocolata,omogenizam apoi bine și dam crema la rece( eu am ținut-o la frigider peste noapte).
  • Când crema s-a întărit,se adauga mascarpone( sa fie rece) și se mixează pana obținem o crema aerată și ferma.

Sirop

  • Se fierbe apa cu zaharul câteva minute,se da vasul de pe foc,adăugăm esentele și lasam sa se răcească.

Glazura 

  • Se face la final,după ce se asamblează tortul și a stat cel puțin o ora la frigider.
  • Smantana se înfierbânta,se adauga ciocolata rupta bucăți ,se amesteca bine  iar când este puțin calda( sa poata fi întinsa uniform) se toarnă peste tort,îmbrăcând și partea ei laterala.

Alte informatii

Asamblare

  • Din crema caramel punem deoparte pentru decor.
  • Blaturile se insiropeaza,se pune crema între ele,terminând tortul cu al treilea blat însiropat,fără crema.
  • Se da tortul la rece pentru o ora.Intre timp se pregătește glazura și se îmbracă tortul cu ea.
  • Restul de crema pusă deoparte,o folosim pentru decor.
  • Tortul se da la frigider pana se întărește glazura,după care se poate tăia.