Ingrediente

Blat

  • Tava detașabilă cu diametrul de 19 cm
  • 3 oua mici
  • 30 g zahăr tos
  • 50 g făina
  • Esența vanilie
  • 2 linguri ulei

Piure de căpșuni

  • 300 g căpșuni proaspete
  • 100 g zahăr tos
  • Zeama de lamaie
  • 5 g gelatina granulată 

Crema

  • 350 g smantana 32 % grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahăr pudra
  • Piure de căpșuni 

Decor

  • Căpșuni proaspete, sau la alegere

Instructiuni

Piure de căpșuni

  • Căpșunile spalate, curățate, tăiate bucăți mai mici, se stropesc cu zeama de lamaie și se pun la fiert, împreuna cu zaharul, pentru 4-5 minute, după care se pasează cu blenderul vertical, iar piureul obținut se trece prin sita.
  • In acest piure , când este cald, se hidratează gelatina,amestecand uneori , pana gelatina se dizolva.Se lasă la temperatura camerei.

Blat

  • Încălzim cuptorul la 160 grade.
  • Tava se tapetează cu hârtie de copt.
  • Separam gălbenușurile de albușuri.
  • Uleiul se pune peste gălbenușuri ,se omogenizează și se adauga esența de vanilie.
  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare, când încep sa facă vârfuri, se adauga zaharul, mixând, pana obținem o bezea ferma.
  • Peste bezea se adauga crema de gălbenușuri, mixând la viteza mică câteva secunde, pana se incorporeaza.
  • Se adauga făina cernută, in doua transe și se amesteca ușor cu o spatula.
  • Se toarnă compozitia in tava, se nivelează și se coace la 160 grade cu ventilatie sus-jos, timp de 14-15 minute.Pentru siguranța se face testul scobitorii.
  • Blatul se lasă la răcit pe un grătar.
  • După ce s-a răcit blatul, se taie in doua, iar fiecare bucata de blat se unge cu 4-5 linguri de piure, in care gelatina deja este dizolvată.Blaturile unse se dau deoparte, pana facem crema.

Crema

  • Se mixează smantana lejer cu zaharul pudra.Nu e nevoie sa fie o frisca ferma,dar totuși sa  aibe consistenta.
  • Mascarpone se mixează câteva secunde, peste care se adauga piureul rămas și se omogenizează.
  • Se adauga frisca peste crema de mascarpone și se amesteca ușor cu o spatula.

Asamblare

  • Inelul detașabil al tavii in care am copt blatul, se asaza pe o farfurie întinsa și optional se întinde o folie de acetat in interior.
  • Așezăm prima bucata de blat unsa cu piure,adăugăm 1/2 din crema, al doilea blat uns cu piure și deasupra restul cremei.
  • Dacă dorim , punem  deoparte 2-3 linguri de crema, pentru a îmbracă tortul pe exterior.
  • Se lasă la frigider peste noapte.
  • Se desprinde inelul detașabil, trecând cu un cuțit  pe marginea tortului și se finisează cu crema pusă deoparte.
  • Se decoreaza cu căpșuni, ciocolata rasa, bucle de ciocolata,etc și se lasă la frigider o ora, pentru a se întări crema de la exterior, după care se poate felia.