Ingrediente
Blat
- Tava detașabilă cu diametrul de 19 cm
- 3 oua mici
- 30 g zahăr tos
- 50 g făina
- Esența vanilie
- 2 linguri ulei
Piure de căpșuni
- 300 g căpșuni proaspete
- 100 g zahăr tos
- Zeama de lamaie
- 5 g gelatina granulată
Crema
- 350 g smantana 32 % grăsime
- 250 g mascarpone
- 50 g zahăr pudra
- Piure de căpșuni
Decor
- Căpșuni proaspete, sau la alegere
Instructiuni
Piure de căpșuni
- Căpșunile spalate, curățate, tăiate bucăți mai mici, se stropesc cu zeama de lamaie și se pun la fiert, împreuna cu zaharul, pentru 4-5 minute, după care se pasează cu blenderul vertical, iar piureul obținut se trece prin sita.
- In acest piure , când este cald, se hidratează gelatina,amestecand uneori , pana gelatina se dizolva.Se lasă la temperatura camerei.
Blat
- Încălzim cuptorul la 160 grade.
- Tava se tapetează cu hârtie de copt.
- Separam gălbenușurile de albușuri.
- Uleiul se pune peste gălbenușuri ,se omogenizează și se adauga esența de vanilie.
- Albușurile se bat spuma cu un praf de sare, când încep sa facă vârfuri, se adauga zaharul, mixând, pana obținem o bezea ferma.
- Peste bezea se adauga crema de gălbenușuri, mixând la viteza mică câteva secunde, pana se incorporeaza.
- Se adauga făina cernută, in doua transe și se amesteca ușor cu o spatula.
- Se toarnă compozitia in tava, se nivelează și se coace la 160 grade cu ventilatie sus-jos, timp de 14-15 minute.Pentru siguranța se face testul scobitorii.
- Blatul se lasă la răcit pe un grătar.
- După ce s-a răcit blatul, se taie in doua, iar fiecare bucata de blat se unge cu 4-5 linguri de piure, in care gelatina deja este dizolvată.Blaturile unse se dau deoparte, pana facem crema.
Crema
- Se mixează smantana lejer cu zaharul pudra.Nu e nevoie sa fie o frisca ferma,dar totuși sa aibe consistenta.
- Mascarpone se mixează câteva secunde, peste care se adauga piureul rămas și se omogenizează.
- Se adauga frisca peste crema de mascarpone și se amesteca ușor cu o spatula.
Asamblare
- Inelul detașabil al tavii in care am copt blatul, se asaza pe o farfurie întinsa și optional se întinde o folie de acetat in interior.
- Așezăm prima bucata de blat unsa cu piure,adăugăm 1/2 din crema, al doilea blat uns cu piure și deasupra restul cremei.
- Dacă dorim , punem deoparte 2-3 linguri de crema, pentru a îmbracă tortul pe exterior.
- Se lasă la frigider peste noapte.
- Se desprinde inelul detașabil, trecând cu un cuțit pe marginea tortului și se finisează cu crema pusă deoparte.
- Se decoreaza cu căpșuni, ciocolata rasa, bucle de ciocolata,etc și se lasă la frigider o ora, pentru a se întări crema de la exterior, după care se poate felia.
Comentarii