Ingrediente
Blat
- 4 oua
- 240 g zahăr
- 170 g făina
- 50 g cacao
- 240 g iaurt grecesc 10% grăsime
- 50 g ciocolata
- 5 linguri ulei
- Un praf de copt
- Un praf de sare
Mousse de mure
- 350 g mure
- 150 g zahăr
- 400 g smantana peste 30 % grăsime pentru frisca
- 150 g mascarpone
- 70 g zahăr pudra
- Un plic gelatina
- 50 ml apa
Ganache de ciocolata albă
- 200 g ciocolata albă
- 100 ml smantana lichida cu 35% grăsime
- 100 g smantana pentru frisca cu 30% grăsime
- 100 g mascarpone
Instructiuni
Blat
- Se pot face 3 foi,coapte separat,sau un blat întreg,după care se taie in 3 felii.
- Tava cu diametrul de 23 cm.
- Pregătim Ingredientele:
- Cernem împreuna făina,cacao și praful de copt.
- Ciocolata se topește la microunde,sau pe baia de abur.
- Separam gălbenușurile de albușuri,acestea din urma se bat spuma cu un praf de sare.
- Gălbenușurile se mixează cu zaharul,pana își schimba culoarea și volumul se dublează.Se adauga iaurtul,ciocolata topita și răcita la temperatura camerei( trebuie sa curgă,dar sa nu fie fierbinte) și uleiul.
- Mixam in continuare,adăugăm amestecul de făina și continuam ,sa mixam la viteza mică,pana obținem o compoziție omogena.
- Adăugăm albușurile spuma și amestecam cu o spatula.
- Eu am făcut trei foi,coapte separat,in tava tapetata cu hârtie de copt,circa 15-17 minute,la foc mediu spre mic,la cuptorul pe gaz.
- Verificăm blatul,pipăind deasupra,sa nu se lipească de degete.
- Blatul copt,se scoate din tava,se îndepărtează hârtia și se răceste pe un grătar.
- Este recomandat sa stea la rece 2-3 ore,sau la frigider peste noapte.
Ganache de ciocolata albă
- Smantana lichida se aduce pana la punctul de fierbere,se adauga ciocolata rupta bucăți,se da deoparte.Se lasă câteva minute,ca ciocolata sa aibă timp, sa se topească,după care amestecam energic.Se da la rece câteva ore sau peste noapte.Inainte de a folosi crema,adăugăm smantana și mascarpone peste ea și mixam câteva minute,pana obținem o crema spumoasa și ferma.
Mousse de mure
- Murele se dau la blender,se pune piureul la fiert cu zahăr,pentru 5-6 minute,după care se da prin sita,îndepărtând semințele.
- Între timp hidratăm gelatina in apa 4-6 minute,o punem pe baia de abur,sa se topească și se adauga in piureul curat.
- Mixam smantana cu mascarpone,când avem o frisca ferma,adăugăm zaharul pudra,iar la final adăugăm in 3-4 transe,piureul in care am pus gelatina.
- Crema se da la rece 15-20 minute,ca gelatina din piure sa-și facă efectul.
Alte informatii
Asamblare
- Din ambele creme lasam puțin deoparte,pentru ornat.
- Pe un platou punem primul blat,adăugăm un strat generos de mousse de mure,al doilea blat peste care punem ganache de ciocolata și terminam cu al treilea blat.
- Îmbrăcăm tortul cu mousse de mure.
- Se da la rece peste noapte.
- Fiind blat umed,foile nu se insiropeaza,dar când am tăiat tortul,am constatat ca ,blatul putea fi însiropat puțin cu sirop ( apa,zahăr și arome,după gust).
Comentarii