Ingrediente

Blat

  • 200 g morcovi
  • 2 oua
  • 50 g unt fără sare, la temperatura camerei
  • 70 g iaurt natural
  • 5 g praf de copt
  • 100 g făina 
  • 1/2 lingurița de extract natural de vanilie

Crema

  • 3 mango (500 g pulpa fructului)
  • 200 g branza vaci
  • 150 g smantana fermentată
  • 100 g afine proaspete

Instructiuni

  • Pregătim întâi un gem de mango.
  • Fructele trebuie sa fie coapte și moi la coaja, atunci când apăsam pe ele. Vom face un gem de mango, pentru a indulci crema, care in același timp, trebuie sa rămână ferma.
  • Se curată mango de coaja, iar pulpa se taie cubulete. Se pun la fiert, intr-un vas antiaderent și la foc mic, pentru a nu se prinde de vas. Lasam la foc, aproximativ 25-30 minute, pana ce, lichidul din vas, s-a evaporat.
  • Atenție! Mango nu lasă mult lichid, de aceea trebuie fiert la foc foarte mic și amestecat permanent in el, sa nu se prindă de fundul vasului. La final am obținut 330 g gem, care l-am dat deoparte, sa se răcească la temperatura camerei.

Blat

  • Încălzim cuptorul la 160 grade.
  • Pe o tava de 25/35 așezăm hârtie de copt.
  • Făina și praful de copt se cern împreuna.
  • Separam ouale, iar albușurile se bat spuma.
  • Morcovii curatati se taie felii mici și se pun in vasul blenderului vertical. Se pasează, pana se obtine un piure. Va fi mai greu la început, caci se blochează cutitele blenderului cu felii de morcovi, dar oprim aparatul, curățăm cutitele și continuam sa pasăm morcovii. Când totul devine o pasta, se adauga gălbenușurile, continuind sa pasăm compozitia, apoi punem iaurtul, iar la final adăugăm untul moale și extractul natural de vanilie. Pasăm toată compozitia, pana se omogenizează.
  • Se toarnă totul intr-un vas mai mare și se adauga albușurile in doua etape, încorporând-le cu o spatula.
  • La final se pune făina cernută, in 2-3 reprize și se amesteca ușor tot cu spatula.
  • Compoziția se toarnă in tava pregatita înainte, se nivelează și se se da la cuptor, timp de 20 minute, la 160 grade.
  • Blatul copt se scoate din tava, se pune pe un blat de lemn, îndepărtând ușor hârtia de copt și se lasă la răcit.

Crema

  • Smântâna se mixează, pana devine ferma și aerată ( am folosit smantana normala cu 30% grăsime, nu frisca lichida).
  • Peste gemul de mango, care între timp s-a răcit, se adauga branza și se pasează, pana obținem o pasta fina. Brânza trebuie sa fie mai uscata, nu cremoasă, deoarece ne dorim o crema ferma, care sa nu curga, ținând cont ca nu folosim gelatina, agar-agar, sau altceva pentru a întări crema.
  • Peste pasta de branza se adauga in 2-3 reprize, smantana bătută și se amesteca ușor cu spatula.

Asamblare

  • Cu un inel metalic de 16 cm diametrul, decupam  doua blaturi întregi, iar al treilea blat îl facem din doua jumătăți, pentru ca din blatul de 25/35 cm, nu ai cum, sa decupezi trei blaturi de 16 cm. ( in galeria foto sunt imagini cu etapele pregătirii tortului). Mai era varianta, sa coc trei blaturi, in trei tavi de 16 cm, dar cum nu am avut, am improvizat!
  • Pe o farfurie plata se asaza inelul metalic, folosit la decuparea blaturilor, in interior se pune o folie de acetat, dar nu e obligatoriu și asezam primul blat, peste care se întinde 1/3 din crema, se presara câteva afine, care le împingem puțin in crema, așezăm al doilea blat (aici am folosit cele doua jumătăți), punem încă 1/3 din crema, iar așezăm câteva afine, terminam cu al treilea blat, punem restul de crema și nivelam.
  • Se da la frigider, pentru câteva ore, sau peste noapte.
  • Se îndepărtează inelul și folia de acetat, iar tortul se poate decora cu fructe proaspete (optional).
  • Înainte de a servi copilul cu o felie de tort, este bine, sa fie scos din frigider, măcar 1/2 ora, pentru a nu fi prea rece.
  • Gemul de mango se poate înlocui cu alt gem, dintr-un fruct mai dulce, de exemplu portocale, sau alt fruct agreat de bebe.
  • Tortul a cantarit puțin peste 1 kg.
  • Eu am dorit sa fac un tort, pentru aniversarea unui anișor al nepotilor, dar se poate taia blatul in trei fasii, între ele se pune crema și atunci obținem o prajitura.
  • La fel, se micșorează cantitatile, pentru un dulce mai micuț, caci 1 kg. de tort, este cam mult pentru un copil și ar fi păcat, sa se strice!