Ingrediente
Blat
- 60 g ciocolata cu peste 70% cacao
- 30 g unt
- 2 oua
- 30 g indulcitor (xilitol)
- 150 g iaurt grecesc 2% grăsime
- 60 g izolat proteic de zer
- 5 g praf de copt
- 1 praf de sare
Crema
- 500 g kefir cu 1,5% grăsime
- 10 g gelatina granulată
- 50 ml lapte rece semidegresat
- 2-3 linguri dulceața de trandafiri
- Îndulcitor după gust
Pentru însiropat blatul
- 100-150 ml lapte rece semidegresat
Glazura
Jeleu de trandafiri
- 130 g apa de trandafiri
- 5 g gelatina granulată
- Îndulcitor după gust
Decor
- Boboci uscati de trandafiri
Instructiuni
Mentionez de la început ca, atât dulceața, cât și apa de trandafiri au fost făcute, cam cu o luna in urma, când trandafirii noștri de Damasc, ce-i avem in curte, au fost plini de flori. Pe lângă dulceața și siropul clasic cu zahăr, făcut pentru familie, am zis, sa încerc și eu dulceața de trandafiri, pentru dieta noastră.
Nu are nici o legătura dulceața făcută cu zahăr și cea cu indulcitor. Singurul avantaj, sa-i zic, este ca cea cu indulcitor, si-a păstrat culoarea petalelor. Dulceata cu zahăr a ieșit mai maronie.
Nici nu se leagă siropul, dar in schimb, păstrat in borcan, la frigider, nu s-a alterat, nici după o luna de zile.
Am folosit 200 g petale, fierbe cu 150 ml apa, zeama de la 1/2 de lamaie si 150 g indulcitor. Le-am fiert, pana a scăzut aproape toată apa, iar petalele de trandafiri au început sa luceasca.
Apa de trandafiri am făcut și anii din urma și anume: 300 g petale se fierb cu 1 litru apa și zeama unei lamai. Se fierbe, pana se decoloreaza petalele (durează 5-6 minute), apoi se lasă la infuzat peste noapte. A doua zi se strecoară lichidul, iar petalele se presează bine. Am turnat aceasta apa colorata, parfumata, fără indulcitor, in pungi pentru congelator. Când am nevoie, dezgheț, cât îmi trebuie si o folosesc la siropuri, cu zahăr, sau indulcitor.
Cam astea sunt experimentele mele, legate de trandafiri.
Se revin la tort!
Blat
- Ciocolata si untul se pun la topit la baia de abur, sau la microunde timp de 40-50 secunde. Se amesteca, pana obținem un sos omogen, după care se lasă la răcit.
- Încălzim cuptorul la 175 grade si pregătim o tava cu diametrul de 18 cm.
- Ouăle, indulcitorul si un praf de sare se mixează, pana cresc in volum.
- Se adauga iaurtul, apoi sosul de ciocolata ajuns la temperatura camerei, mixând după fiecare ingredient adăugat.
- Se pune la final izolatul proteic de zer, care a fost amestecat cu praful de copt. Se incorporeaza, folosind o spatula.
- Se toarnă compozitia in tava și se coace timp de 18-20 minute, pana trece testul scobitorii.
- Se scoate din tava, se îndepărtează hârtia de copt și se lasă la răcit cu baza in sus.
- De ce am procedat așa?
- Blatul creste la copt și face puțin varf. Când se scoate din cuptor se mai lasa, dar rămâne puțin bombat. Pus la răcit invers, se îndreaptă si varful, fără a fi nevoie, sa se taie capacul bombat.
Crema
- Dacă blatul este mai complex, crema se face foarte ușor si anume:
- Se pune gelatina la hidratat in lapte rece, timp de 10 minute. Se pune apoi la microunde in reprize scurte de câteva secunde, pana se topește gelatina. Putem opta si pentru baia de abur, pentru a topi gelatina.
- In kefir adăugăm dulceața de trandafiri, indulcitor, dacă e cazul si gelatina topita. Se amesteca totul, foarte bine.
Asamblare
- Pe o farfurie întinsa se asaza un cadru metalic reglabil. In interiorul ei punem folie de acetat.
- Se pune blatul si se strânge inelul metalic.
- Blatul se insiropeaza cu lapte rece.
- Se toarnă crema si se da la frigider, pana se întărește puțin.
Glazura
- Cuburile cu apa de trandafiri se pun intr-un vas si se da la foc mic, pana se dezgheata. Se indulceste dupa gust, iar când este calduta, se ia de pe foc si se adauga gelatina. Se amesteca in ea, pana se dizolva complet gelatina.
- Când crema s-a întărit puțin, se toarnă jeleul, ajuns la temperatura camerei.
- Se da tortul la frigider măcar 5-6 ore, sau peste noapte.
- Se desface inelul reglabil si se îndepărtează folia de acetat.
- Pentru decor am folosit boboci uscați de trandafiri, cumpărați de la un magazin cu produse orientale.
- In dieta Dukan, tortul se consuma in trei zile de croaziera. Conține ca tolerat ciocolata (20g/zi= 1 tolerat), iar untul înlocuiește uleiul de masline, permis din aceasta faza a dietei (10 g unt=1 lingura ulei de masline).
- La acest tort, blatul face toți banii, cum se zice. Este dens, cu gust intens de ciocolata, el putând fi tăiat cu ușurintă pe orizontala, pentru a avea doua foi.
Comentarii