Ingrediente
Blat cu cacao
- 3 oua
- 150 g unt
- 150 g zahăr
- 150 g făina
- 25 g cacao
- 5 g praf de copt
Crema
- 250 g smantana lichida pentru frisca cu 33% grăsime
- 250 g ciocolata cu lapte
- 250 g mascarpone
Pentru însiropat
- 200 ml lapte rece
Instructiuni
Crema
- Se pregătește înainte, având nevoie, sa stea la frigider, pentru a se întări.
- Se încălzește smantana lichida, pana la punctul de fierbere, se toarnă peste ciocolata (banuti, sau rupta bucăți) și se lasă vasul nemișcat, timp de 5-6 minute, apoi se amesteca energic, pana obținem o crema uniformă, iar ciocolata este topita complet.
- Se pune folie alimentara, direct pe crema și se da la frigider, pana se întărește, cam 3-4 ore.
Blat
- Se încălzește cuptorul la 170 grade și se pregătește o tava cu diametrul de 18 cm, tapetand-o cu hârtie, sau unsa cu unt și tapetata apoi cu făina.
- Untul la temperatura camerei, se mixează cu zaharul și un praf de sare, pana devine spumos.
- Se adauga ouale pe rând, mixând, pana se incorporeaza bine fiecare ou, in crema de unt.
- Făina, cacaua și praful de copt se pun in sita și se cern peste crema obținută pana acum.
- Se mixează scurt, doar cât obținem o compoziție uniformă.
- Se toarnă in tava pregatita înainte și se coace timp de 50 minute, la 170 grade, iar blatul trece testul scobitorii.
- Blatul copt se răstoarnă pe un blat de lemn. Pentru ca, la coacere a făcut puțin vârf, am lăsat, sa se răcească, cu baza in sus și varful in jos.
- Când este rece, se îndepărtează partea bombată și se fărâma in mâini. Aceste firimituri le vom folosi, pentru a îmbracă tortul pe exterior.
- Restul blatului se taie in trei părți egale.
Asamblare
- Peste crema de ciocolata rece se pune mascarpone și mixează totul, pana obtinem o crema aerată și ferma.
- Pe o farfurie întinsa se asaza o felie de blat și se insiropeaza cu lapte rece. Pentru trei blaturi împărțim in mod egal laptele pentru însiropat. Nu am adăugat nimic in lapte, nici arome și nici zahăr.
- Punem 1/3 din crema, nivelam și așezăm a doua felie de blat, la fel însiropat, apoi 1/3 din crema, terminând cu a treia felie de blat.
- Restul de crema îl folosim pentru a îmbracă tortul deasupra si pe exterior.
- Cu firimiturile blatului îmbrăcăm tortul pe margine.
- Se da la rece pentru 3-4 ore, apoi se poate felia.
Comentarii