Ingrediente

  • 1 ceapa rosie
  • 1 ceapa galbena
  • 2 vinete (500 g cântărite, după ce au fost tăiate)
  • 1 dovlecel galben
  • 1 zucchini ( ambii au cantarit 350 g curatati și tocati)
  • 1 rosie galbena
  • 1 rosie ( ambele roșii tocate și curățate de coaja au avut 400 g)
  • 1 ardei kapia
  • 4 linguri de ulei
  • 1 legătura pătrunjel
  • 2 căței mari de usturoi
  • Sare, piper
  • 100 ml apa (optional)

250 g fasole roșie fiarta

Instructiuni

Pentru 4-5 portii
M-am gândit, sa fac aceasta mâncare foarte gustoasa, adunând in ea culorile verii, ceapa albă și roșie, dovlecel verde și galben, ardei roșu, movul vinetelor, completat cu verdele intens al pătrunjelului.

  • Începem cu vinetele, care au fost spalate, îndepărtate capetele si taiate cubulete cu tot cu coaja. Intr-un vas mai mare se pune apa, sa cuprinda vinetele ( cam un litru), o lingura cu sare, iar deasupra lor se pune o farfurie, sau un capac, sa fie cubuletele de vinete scufundate in apa. Sa fiu sigura, am asezat o cana de ceramica, sa nu se ridice capacul deasupra. Lasam vinetele in saramura măcar 30 minute. 
  • Dovleceii spălați, se taie cubulete, se pun intr-o sita si se presara sare. Sita cu dovlecei se asaza pe un vas, pentru a colecta, apa care se va scurge. Atât dovleceii galbeni, cât si zucchini nu sunt așa apoși, ca cei obișnuiți. Ii lasam la scurs 15-20 minute.
  • Fasolea roșie a fost fiarta înainte si congelata. Acum, doar am scos o punguta de la congelator si am lăsat-o la dezghețat, la temperatura camerei.
  • Pregătim celelalte legume: tocam ceapa si ardeiul, roșiilor li se îndepărtează pielița si se taie cubulete.
  • Incepem sa prajim dovleceii. Intr-o tigaie antiaderenta si încăpătoare se pun 2 linguri de ulei. Când se înfierbânta, se adauga dovleceii, care înainte au fost tamponati de excesul de apa, cu hârtie absorbanta. Așa, nu vor sari stropi de ulei, la contactul cu dovleceii. Ii prajim la foc mediu, pana se rumenesc pe ambele părți. Pentru a nu-i fărâma, scuturam tigaia, pentru a amesteca dovleceii. Ii gătim complet, pentru ca vor fi adăugați la final. După ce se rumenesc, se scot cu paleta, pe o farfurie.
  • Vom observa, ca in tigaie a rămas ulei.
  • Prajim vinetele, dar înainte le scoatem din saramura si le ștergem cu hârtie absorbanta. Pentru ca, au fost mai multe cubulete de vinete, sa nu fie suprapuse in tigaie, le-am prajit in doua transe.
  • In uleiul rămas de la dovlecei, am adăugat 1/2 din vinete. La fel, le-am prajit pe ambele părți, la foc mediu, apoi le-am pus pe o farfurie. 
  • De aceasta data, vinetele au absorbit tot uleiul din tigaie.
  • Am pus  o lingura de ulei in tigaie si am prajit a doua transă de vinete. La fel, au absorbit tot uleiul, nu mult, ca a fost doar o lingura, dar tigaia a rămas uscata.
  • După ce am prajit vinetele si dovleceii, in aceeași tigaie am pus încă o lingura de ulei, am adaugat ceapa, ardeiul, un praf de sare si le-am călit la foc mic, cu capacul pus, pana s-au inmuiat cam pe jumătate. Verificam, sa lase legumele suc, sa nu se ardă si amestecam uneori.
  • Adăugăm rosiile tocate, cu tot cu sucul lăsat. Gătim totul, la foc mic 10 minute. Dacă scade sucul de roșii, se mai adauga apa fierbinte ,100 ml sunt suficiente. Urmează la rând fasolele roșii, iar după cinci minute punem dovlecii si vinetele. Amestecam ușor in mâncare, adăugăm sare si piper după gust. Dacă sosul este prea acru, o lingurița de zahăr, este suficient, pentru a-i schimba gustul. Lasam totul sa se gătească, maxim cinci minute.
  • Oprim focul, presaram pătrunjel verde tocat, adăugăm cateii de usturoi trecuți prin presa, amestecam ușor si acoperim vasul, pentru ca usturoiul sa patrunda in mâncare. Lasam totul in repaos timp de 10 minute.
  • Se servește atât calda, cât si rece, ca mâncare de post, sau alături de friptura.