Intr-o tigaie antiaderenta se încinge uleiul și se adauga carnea. Se prajeste la foc iute, pana ce bucatile de carne sunt rumenite pe toate partile (durează maxim 10 minute).
Se scot din tigaie și se pun intr-un castron, pana avem nevoie de ele.
Vinetele se spală și se taie in doua, apoi se feliază. Intr-un vas încăpător se pun 2-3 litri de apa rece și o lingura de sare. Se pun bucatile de vinete in apa , se acoperă cu o farfurie, pentru ca vinetele sa fie scufundate in apa și se lasă 1/2 ora. In acest fel nu vor fi amare. Înainte de gătire, se scurg de apa și se șterg cu prosoape de hârtie.
Tocam legumele: ceapa julien, ardeii fasii lungi, ardeiul iute tocat mărunt, după ce se îndepărtează nervurile și semințele, firele de apio se taie felii de un cm, iar dovleceii curatati de coaja se taie in doua pe lung, apoi in felii subtiri de 1-1,5 cm.
In tigaia in care am rumenit carnea, adăugăm pe rând legumele, amestecand permanent in ele și folosind focul mediu spre iute. Incepem cu ceapa, presaram putina sare și o calim ușor, apoi la rând vin ardeii grasi verde și galben împreuna cu bucatile de apio, care le calim 2-3 minute. Urmează ardeiul roșu, apoi cel iute.
Peste aceste legume călite se pun dovleceii si vinetele scurse de apa. Lăsam pe foc, sa se caleasca, pana se evapora o parte din sucul lăsat de dovlecei.
Urmează sucul de roșii, iar la final punem carnea prăjită.
Se lasă totul la foc mediu, pana in tigaie se formează un sos gros.
Se pune sare după gust, se presara pătrunjel verde, se stinge focul si se tine tigaia acoperita 10-15 minute, înainte de a mânca acest deliciu colorat, alături de mămăliguța, sau pâine proaspăta.
Comentarii