Ingrediente

Coaja de tarta

  • 60 g tarate ovaz (4 linguri)
  • 20 g cacao degresată 
  • 40 g lapte praf degresat
  • 40 g unt rece
  • 1 praf de sare
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri apa foarte rece

Crema

  • 3 gălbenușuri
  • 80 g indulcitor (xilitol)
  • 1 praf de sare
  • 40 g amidon de porumb
  • 500 ml lapte semidegresat
  • 1/2 lingurita extract natural de vanilie

Decor (optional)

  • 200 g fructe

Instructiuni

Coaja de tarta

  • Intr-un vas punem ingredientele uscate, un praf de sare și untul rece, tăiat bucăți mici. Se amesteca bine cu lingura, pana ce untul este distribuit in toata substanța uscata. Se incorporeaza gălbenușul, apoi se adauga pe rând 1-2-3 linguri de apa rece, pana compozitia devine un aluat omogen, dar sa nu fie moale. Eu am adăugat trei linguri de apa rece, dar depinde de mărimea lingurii.
  • Se aduna aluatul cu o spatula, se pune pe o folie alimentara, se împăturește și se da la frigider minim 30 minute.
  • Se pregătește o tava, ideală ar fi una cu diametrul de 20 cm. Eu am folosit o tava de tarta de 22 cm, dar a fost puțin cam mare, coaja de tarta, fiind mai subțire. Am asezat doar pe fundul tavii hârtie de copt.
  • Se scoate aluatul de la frigider (in acest timp untul s-a răcit, iar aluatul a devenit mai tare).
  • Se asaza aluatul între doua bucăți de folie alimentara și se întinde cu sucitorul, intr-o foaie subțire, dar sa fie mai mare decât tava folosită, pentru a îmbracă și marginea ei cu aluat. Nu folositi hârtie de copt pentru întins aluatul, pentru ca, se lipește de hârtie (tot pățitul este priceput)!
  • Pentru a așeza aluatul in tava, se desprinde folia de deasupra, se prinde folia pe care sta aluatul, de doua capete si se întinde peste tava, folia sa fie acum deasupra, s-o așezăm cât de cât egal pe toata suprafața tavii (in galeria foto este o imagine, care arată cum am asezat aluatul). Dacă găsiți o alta metoda mai eficientă, faceți cum credeți de cuviință!
  • Așezăm aluatul la baza, iar marginea rămasă, se pliază pe marginea interioară a tavii. Aluatul este lipicios, așa ca, ungeti degetele cu puțin ulei, sau apa rece, pentru a nu se lipi de degete și a putea plia aluatul pe marginea tavii, pe toată înălțimea ei.
  • Tava se da la frigider pentru 30 minute.
  • Înainte de a da tava la cuptor, se incalzeste la 200 grade.
  • Se coace timp de 12-13 minute, pana observam ca, tarta se rumenește pe margini. Se observa mai greu, fiind închisă la culoare, dar după 10 minute, se poate verifica cu degetele, coaja de tarta trebuie sa fie tare la pipăit.
  • Se scoate tava din cuptor, se lasă 2-3 minute, apoi se ia coaja de tarta și se pune pe un grătar.

Crema

  • Se pune laptele la înfierbântat cu un praf de sare.
  • Gălbenușurile și indulcitorul se mixează, pana obținem o crema albicioasă. Incorporam și amidonul, cu esența de vanilie in aceasta crema.
  • Când laptele este fierbinte, se toarnă in fir subțire peste crema de galbenus, amestecand mereu cu telul.
  • Se pune compozitia înapoi in vasul in care am înfierbântat laptele și fierbem, pana se ingroasa, obținând o crema consistenta.
  • Se transfera in alt vas, se pune folie alimentara direct pe crema si se lasă la răcit.
  • Înainte de a umple tarta, crema rece se mixează 2-3 minute.
  • Se pune coaja de tarta pe o farfurie întinsa, se toarnă crema, se nivelează si se asaza fructele deasupra.
  • Se pune tarta la răcit, intr-un loc mai racoras, pentru 3-4 ore, apoi se da la frigider.
  • In dieta Dukan tarta se consuma in patru zile de croaziera, iar in aceste zile nu se folosește ulei de masline, 40 g unt= 4 linguri ulei, permis din croaziera. Conține doua tolerate, 40 g amidon de porumb, 20 g tolerat/zi și 200 g fructe, 100 g tolerat/zi. Dacă se renunța la fructe, rămâne doar un tolerat, amidonul, dar tot in patru zile se consuma, din cauza cantității de unt, folosit la coaja de tarta.
  • Coaja de tarta nu conține indulcitor, de aceea am făcut crema de dulce.