Ingrediente

Aluat tarta

  • 120 g untura rece
  • 230 g făina
  • 4 g praf de copt
  • 5 g sare
  • 40 g zahăr pudra
  • 1 ou

Crema

  • 550 g pere curățate și tăiate cubulete (2 pere mari)
  • 30 g zeama de lamaie
  • 60 g amidon
  • 1 praf de sare
  • 100 g unt cu 82% grăsime 
  • 1 lingurița vanilie esenta

Pere caramelizate

  • 2 pere mici, sau una mare
  • 50 g zahăr
  • 60 g unt

Crema de ciocolata

  • 130 g ciocolata cu lapte
  • 100 g frisca lichida

Decor

  • Bucle de ciocolata

Instructiuni

Aceasta tarta are trei straturi, formate din pere caramelizate, crema de ciocolata și crema de pere, iar aceasta din urma, o facem întâi, sa aibe timp, sa se răcească.
Crema de pere

  • In funcție de mărimea perelor, avem nevoie de 2-3 bucăți. Se curată de coaja și mijlocul tare cu căsuța semințelor, apoi se taie cubulete, se pun intr-un vas și se stropesc cu zeama de lamaie.
  • Se pasează (am folosit blenderul vertical), pana obținem un piure fin.
  • Peste piure se adăugăm amidonul și-l incorporam tot cu blenderul.
  • Se transfera intr-un vas antiaderent, se adauga zaharul, vanilia, sarea si se pune la fiert, la foc mic.
  • Se amesteca mereu si se fierbe, pana se ingroasa.
  • Se ia vasul de pe foc si se incorporeaza untul.
  • Crema se transfera intr-un vas curat, se acoperă cu folie alimentara, direct pe crema.
  • Se da la rece, pana se întărește bine.
  • Înainte de a folosi crema, se va mixa 2-3 minute, pana se deschide la culoare si va arată ca o crema, nu ca o budinca.
  • In privința zaharului, eu am  pus întâi 70 grame, dar ulterior am adaugat inca 20 grame, in timp ce crema era pe foc. Cantitatea de zahăr depinde de dulceața perelor si de gustul fiecăruia.

Coaja de tarta

  • Intr-un bol se pun toate ingredientele, mai puțin oul.
  • Se omogenizează cu furculița, pana obținem un aluat nisipos.
  • Adăugăm oul si-l incorporam tot cu furculița.
  • Pregătim o tava de tarta cu diametrul de 23 cm.
  • Întindem aluatul in tava, ajutându-ne de dosul unei linguri, sau de rola de patiserie. Ridicam aluatul si pe marginea tavii, iar acest lucru se face destul de ușor, pentru ca aluatul este maleabil.
  • Se acoperă tava cu folie alimentara, așezată direct pe aluat si se da la frigider pentru 2 ore.
  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Se scoate tava din frigider si se îndepărtează folia alimentara.
  • Aluatul se inteapa cu furculița si pentru a nu se umfla la copt, se asaza hârtie de copt pe aluat si umplem tava cu bile de patiserie, special pentru tarte, iar in lipsa lor, folosim fasole, sau orez, in cazul meu. Pentru acest lucru am sacrificat 1 kg de orez, care nu se arunca, ci va fi folosit la alte tarte.
  • Se da tava in cuptorul preîncălzit la 170 grade, timp de 25 minute, după care se îndepărtează hârtia cu greutăți si se coace inca 10-15 minute, pana ce aluatul este ușor rumenit in interior.
  • Se scoate din cuptor, iar coaja de tarta se lasă la răcit in tava. Fierbinte este foarte fragila, dar se întărește, când e rece complet si abia atunci se va scoate din tava si pusă pe o farfurie întinsa.

Pere caramelizate

  • Se curată fructul de coaja si seminte.
  • Se taie felii groase de 8-10 mm si se stropesc cu zeama de lamaie.
  • Intr-un vas destul de mare ca diametru (30 cm are al meu) si antiaderent se pune zaharul la topit, pana capata culoarea caramelului (nu-l ardem, ca devine amar).
  • Adăugăm untul si tot acum așezăm feliile de pere.
  • Se reduce focul si se gătesc perele, pana ce intra scobitoarea ușor in felii, testând-le in partea cea mai groasa.
  • Cu o furculița le întoarcem in sos, sa fie gătite pe ambele părți. Totul durează cam 10 minute, dar repet, focul sa fie minim.
  • Se iau perele din vas si se asaza in coaja de tarta.
  • Sosul caramel rămas in vas, se aduna cu o spatula și se colecteaza intr-un bol. Vom vedea ca, deasupra caramelului, se ridica unt topit, care se îndepărtează, iar restul de sos se va pune cu lingura printre feliile de pere.
  • Se da la deoparte și pregătim sosul de ciocolata.

Crema de ciocolata

  • Se încălzește frisca lichida, pana la punctul de fierbere și se toarnă peste ciocolata.
  • Se lasă 5-6 minute, apoi se amesteca energic, pana  obținem un sos omogen.
  • Sosul cald îl turnam peste feliile de pere caramelizate.
  • Se da la frigider, pana se întărește ciocolata, sa poată susțină crema de pere si durează cam doua ore.
  • Crema de pere rece și intarita se mixeaza 2-3 minute.
  • Se pune in posh cu dui la alegere si se orneaza tarta, după imaginația fiecăruia.
  • Se decoreaza cu fulgi de ciocolata.
  • Se tine la frigider câteva ore, sau peste noapte, apoi se poate felia.