Ingrediente

Aluat pentru forma cu diametrul de 24 cm 

  • 250 g făină
  • 100 g unt rece
  • 1 ou
  • 20 g zahăr 
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri apă rece

Umplutura 

  • 850 g mere tăiate cubulețe 
  • 70 g zahăr brun 
  • 1 lingură extract de vanilie 
  • 100 g miez nucă 
  • 120 g smântână cu 40% grăsime
  • 1 gălbenus
  • 20 g amidon

Decor (opțional)

  • 30-40 g fulgi de migdale

Pentru servit

  • zahăr pudra

Instructiuni

Aluat

  • Într-un bol se pun toate ingredientele și se frământă un aluat, iar dacă este prea tare, se adaugă 1-2 linguri apă rece. La final trebuie, să obținem un aluat potrivit la consistență. Nu se frământă excesiv, să nu se înmoaie untul de la căldură mâinilor.
  • Aluatul obținut se întinde cu sucitorul, sub forma unui disc, având diametrul mai mare decât tava. 
  • Se rulează pe sucitor și se pune în tava de tartă, îmbrăcând și marginea ei cu aluat.
  • Se înțeapă aluatul peste tot cu furculița și se dă tava la frigider 2-3 ore.

Umplutura 

  • Merele se curăță de coajă, se îndepărtează căsuța semințelor și se taie cubulețe. Cele 850 g mere folosite, au fost cântărite, când au fost deja tăiate cuburi circa 6-7 mere mari întregi.
  • Se adaugă zahărul brun și se pun într-un vas la foc mic, timp de 4-5 minute, pana cuburile de mere sunt moi, dar sunt întregi, nu terciuite.
  • Se lasă deoparte la răcit, apoi se pune o lingură extract de vanilie și miezul de nucă rumenit în tigaie și tăiat grosier.
  • Într-un bol se pune smantana grasă și gălbenușul. Se omogenizează bine, după care se încorporează amidonul. Se toarnă peste mere și se amestecă.
  • Se încălzește cuptorul la 200 grade.
  • Tava cu aluat se scoate de la frigider, se pune hârtie de copt peste aluat și se umple coaja de tartă cu diferite greutăți cum ar fi: fasole, orez, bile speciale de patiserie, etc...,să fie tava plină, astfel încât, tarta să nu crească la copt.
  • Se dă tava la cuptor pentru 20 minute, după care se îndepărtează hârtia de copt cu tot cu orezul pus în tavă.
  • Se umple coaja de tarta cu umplutura de mere și se nivelează. Deasupra se presară fulgi de migdale, dar este opțional.
  • Se dă tava la cuptor pentru 35-40 minute, tot la 200 grade, până ce tarta se rumenește deasupra.
  • Se scoate tava din cuptor și se lasă la răcit 15-20 minute, apoi tarta se poate scoate din tavă și așezată pe un platou.
  • Se feliază când este complet rece și se servește, presărând din belșug zahăr pudră pe fiecare felie tăiată.