Ingrediente

Aluat pentru cojile de tarta

  • 300 g făina
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 80 g zahăr pudra vanilat
  • 1 praf de sare
  • 2 gălbenușuri
  • 3 linguri apa rece

Crema de vanilie

  • 400 ml lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 25 g amidon
  • 120 g zahăr
  • Extract de vanilie
  • 1 praf de sare

Crema de ciocolata

  • 100 g ciocolata cu aroma de portocale
  • 100 g mascarpone
  • 200 g smantana cu 30% grăsime

Decor

  • 150 g afine proaspete
  • Cireșe confiate
  • Bucle de ciocolata albă

Instructiuni

Aluatul pentru cojile de tarta

  • Nu știu, de ce nu am făcut pana acum tarte, sau mini tarte, poate gândul ca nu-mi reușește, sau ca nu am încă niște forme adecvate, dar după ce am admirat niste minunate tarte pe fb, m-am hotărât sa încerc. Am citit diferite retete, dar am ales-o pe cea mai simpla și explicata foarte bine. Nu am folosit mixer, sau robot, totul a fost lucrat cu lingura.
  • Intr-un vas se pune făina, zaharul pudra (aveam deja o punga de zahăr pudra vanilat de 80 g), un praf de sare și untul rece, tăiat bucăți. Am amestecat cu lingura, pana am obținut un aluat nisipos.
  • Se pun gălbenușurile pe rând, amestecand bine după fiecare galbenus adăugat.
  • Încă nu am obținut consistenta unui aluat, dar deja a început, sa se schimbe situația, cand am adăugat prima lingura de apa rece. Am amestecat bine cu lingura, am pus a doua lingura de apa rece, apoi a treia.
  • Am adunat aluatul intr-o bila și am înfășurat-o in folie alimentara, care se da la frigider pentru 30 minute.
  • Problema a fost la tavi, pentru ca, dacă am numeroase tavi și forme, prea putine am, sa fie doua de același diametru și material, așa ca am folosit o tava metalică pentru tarte cu diametrul de 22 cm și una ceramica de 17 cm.
  • Aluatul rece se pune pe un blat de silicon, sau pe hârtie de copt.
  • Se intinde aluatul cu sucitorul, sa fie gros de 2-3 mm și mai mare decât baza tavii, pentru a îmbracă și marginea ei cu aluat.
  • Se pune aluatul in tava și pe marginea ei, iar surplusul se taie cu un cuțit.
  • Restul de aluat se aduna gramada, se intinde iar și se pune in tava mai mică.
  • Se inteapa aluatul cu furculița si se dau tavile la frigider pentru 30 minute. Am văzut retete, unde se recomanda 10 minute la congelator.
  • Pornim cuptorul la 200 grade și-l fixam la aceasta temperatura.
  • Se dau tavile la cuptor și se coc 12-15 minute, pana se rumenesc ușor. Tarta din tava de metal s-a copt in 12 minute, pe când cea din ceramica a fost gata in 14 minute. La un moment dat, aceasta din urma, avea tendința , sa se umfle la mijloc, dar imediat am asezat o cana ceramica pe mijloc, care am lăsat-o acolo, pana am scos tava din cuptor.
  • Tavile se lasă la răcit, cât sa nu frigă, apoi ușor se scot cojile din ele. Se pun pe grătar, sa se răcească complet.

Crema de vanilie

  • Se înfierbânta laptele, iar in acest timp se mixează gălbenușurile, zaharul, un praf de sare si extractul de vanilie, pana obținem o crema spumoasa si deschisă la culoare. Se pune amidonul, mixând cât se incorporeaza in crema obținută.
  • Se toarnă in fir subțire laptele, peste crema de galbenus, amestecand mereu.
  • Compoziția rezultata se pune la foc mic, sa fiarbă, pana se ingroasa si se gătește amidonul, cam 2-3 minute.
  • Se ia vasul de pe foc si se pune folie alimentara, direct pe crema, sa nu facă pojghița deasupra si se lasă la răcit.
  • Înainte de a turna crema de vanilie in coaja de tarta, se mixează puțin, pentru a nu avea cocoloase.
  • Se pune coaja de tarta pe o farfurie întinsa, se toarnă crema, se nivelează și se asaza fructele deasupra, spalate și uscate bine înainte.
  • Eu nu am folosit, pentru ca nu a fost nevoie, dar la fructele care oxidează, se foloseste gelatina tip “tort gelee” transparentă, sau colorata și se prepara conform instrucțiunilor de pe plic, apoi se ung fructele, care capătă un luciu plăcut, evitând astfel oxidarea lor.

Crema de ciocolata

  • Am folosit banuti de ciocolata cu aroma de portocale. Se pun intr-un vas și se topesc la baia de abur. Se amesteca bine și se da deoparte.
  • Smântâna și mascarpone, ambele reci, se mixează, pana obținem o crema ferma și aerată. Se adauga ciocolata topita rece, nu fierbinte, in doua transe și se mixează, cât se incorporeaza in crema.
  • Se toarnă in coaja de tarta, care este mai mică, se nivelează, iar deasupra se presara bucle de ciocolata albă.
  • Ambele tarte se dau la frigider, pentru 3-4 ore.