Ingrediente
Blat
- 215 g făina
- 100 g unt
- 50 g untura
- 1 praf de sare
Umplutura
- 650 g caise fără sâmburi
- 125 g zahăr
- 125 g afine si coacăze roșii
- 1 plic budinca de vanilie (40 grame)
- 3 linguri griș
Instructiuni
- Pornim cuptorul la 180 grade.
- Caisele se spală, se îndepărtează sâmburii, se pun intr-un vas si se presara peste ele zaharul si praful de budinca. In lipsa prafului de budinca de vanilie se folosește 40 g amidon de porumb. Se scutura bine vasul, sa pătrundă zaharul si amidonul prin toate caisele si se da deoparte.
- Untul tare tăiat bucăți si untura solida, ambele reci, se pun intr-un vas, împreuna cu făina si praful de sare. Se omogenizează la început cu furculița, pana obținem un aluat nisipos, iar dacă este nevoie, se frământa foarte puțin cu mâna.
- Intr-o tava de tarta cu diametrul de 24 cm se pune 3/4 din aluat. Restul de aluat se pune la congelator, sa se întărească, pana avem nevoie de el.
- Aluatul din forma se întinde uniform atât la baza, cat si pe margine, folosind dosul unei linguri. Forma de tarta nu se unge cu nimic, aluatul având deja grăsime.
- Peste aluat am presărat doua linguri de griș. In reteta de inspirație nu este menționat acest lucru, dar m-am gândit ca, fructele vor lasă mult suc, iar grișul va absorbi din acesta.
- Se asaza caisele in tava, in așa fel sa încapă toate. Eu le-am pus oblic, una lângă alta. Se împraștie peste caise restul de zahăr si amidon, care a rămas in vas si nu s-a lipit de caise.
- Se pun afinele si coacăzele roșii, care le-am luat direct din congelator, fără sa le dezgheț in prealabil. Cine are poate folosi fructe proaspete si doar afine, dar eu am vrut mai multă culoare in tarta, folosind afine si coacăze.
- Peste fructe am presărat o lingura de griș, iar deasupra se pune aluatul rupt bucăți mici, care a fost păstrat la congelator.
- Se da tava la cuptor, pana se înmoaie caisele si aluatul începe sa se rumeneasca, cam 60-65 minute.
- Se lasă la răcit in tava si se feliază, când este complet rece, direct din forma, blatul fiind foarte faramicios.
Comentarii