Ingrediente

Blat

  • 50 g fulgi de ovaz
  • 50 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 3 g praf de copt
  • 200 g făina
  • 150 g unt rece cu 82% grăsime
  • 1 ou

Umplutura

  • 3-4 banane coapte
  • 500 g lapte condensat caramelizat

Decor

  • 350 g smantana cu 40% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahăr pudra vanilat
  • Bucle de ciocolata, perle de cereale, ciocolata cu gust de caramel, etc…

Instructiuni

Coaja de tarta (blat)

  • Intr-un tocător electric am pus fulgii de ovaz și zaharul. I-am macinat, pana am obținut o făina, cu granulație mai mare.
  • Intr-un vas am pus făina, praful de copt, amestecul macinat și untul rece tăiat cubulete.  Cu furculita am încorporat untul, pana am obținut un amestec nisipos.
  • Am adăugat oul, iar de aceasta data, am framantat puțin cu mana, pana am adunat toate ingredientele intr-un aluat. 
  • De obicei aluatul de tarta se tine la frigider, înainte de a fi pus in forma, dar am sărit aceasta etapa.
  • Am pregătit o forma de tarta cu diametrul de 23 cm. Pe fundul ei am pus un disc din hârtie de copt.
  • Aluatul proaspăt făcut, l-am pus in tava, iar cu ajutorul unui dos de lingura, l-am întins, atât pe margine, cât și la baza tavii. Acest lucru se face ușor, pentru ca aluatul este ferm, dar nu foarte tare.
  • Direct pe aluat am asezat folie alimentara si am dat forma cu aluat la frigider timp de 3 ore.
  • Cuptorul se încălzește la 170 grade.
  • Se scoate tava din frigider, iar aluatul se inteapa cu furculița.
  • Se da la cuptor, timp de 30-35 minute, pana coaja de tarta se rumenește. La un moment dat, am observat, ca aluatul de pe fundul tavii are tendința, sa se umfle, așa ca, imediat am asezat o farfurie ceramica destul de grea, sa tina aluatul in jos, sa nu se umfle. După 10 minute am indepartat farfuria și am copt tarta, pana s-a rumenit peste tot.
  • Se scoate tarta din cuptor și se lasă la răcit in forma.

Umplutura

  • Am folosit lapte condensat caramelizat, cumparat online, dintr-un magazin specializat in vânzarea materiei prime pentru cofetarie și patiserie.
  • Am încălzit laptele condensat caramelizat in cuptorul cu microunde, in reprize de 30 secunde, pana s-a inmuiat, cât sa poată fi ușor de întins.
  • Am scos coaja de tartă din forma, am îndepărtat hârtia de copt și am pus-o pe o farfurie întinsa.
  • In coaja de tarta am intins mai bine de jumatate din cantitatea de crema.
  • Peste acest strat am asezat felii de banane, tăiate in așa fel, sa fie cât marginea tartei. Am apăsat bucatile de banana, sa între bine in crema.
  • Rândul de banane l-am acoperit cu restul de lapte condensat caramelizat.
  • Se da la frigider o ora.

Decor

  • Intr-un bol am pus smantana si mascarpone, ambele reci, zaharul pudra vanilat si le-am mixat împreuna, pana crema a devenit ferma. 
  • Intr-un posh cu dui stea am pus frisca obținută si am decorat tarta, apoi am presat perle de cereale, banuti de ciocolata caramel si bucle de ciocolata neagră.
  • Se tine tarta la frigider trei ore, înainte de a fi feliata.
  • Din linkul de inspirație am folosit doar cantitatile pentru aluat, iar umplutura și decorul au fost făcute, dupa gustul nostru.