Ingrediente

  • 1500 g roșii curățate
  • 2 cepe roșii
  • 2 morcovi
  • 3 fire apio
  • 1 rădăcina potrivită de păstârnac 
  • 1 ardei gras
  • 1 litru apa
  • 40 ml ulei de măsline
  • 2 crenguțe cimbru
  • Optional busuioc
  • Sare, piper
  • In plus 250 g paste orzo

Instructiuni

  • Roșiile bine coapte, de diferite soiuri, se spală, se îndepărtează partea alba de la codița si se taie in sferturi, sau felii mai mari, dacă si roșiile sunt mari. Pe cât posibil se îndepărtează coaja rosiilor foarte coapte.
  • Se curată restul legumelor si se toaca mai mari, julien, rondele, felii.
  • Intr-un vas de 4 litri se pune uleiul, legumele tocate si o lingura rasa de sare. Se calesc legumele la foc mic, pana se înmoaie si lasă puțin suc. Se pune capacul pe vas si gătim legumele 10-15 minute, având grija, sa fie focul mic, iar legumele sa nu se ardă.
  • Se adauga roșiile, iar când încep sa fiarbă, se pune un litru de apa si crenguțele de cimbru.
  • Se fierbe totul la foc mediu, pana legumele sunt fierte.
  • Se oprește focul, se scot crenguțele de cimbru si se lasă supa, sa se răcorească putin.
  • Roșiile fiind fierte, pe cât posibil, se îndepărtează coaja, “pescuindu-le” din supa cu o lingura, dacă ne deranjează, dacă nu, le putem lasa in oala.
  • Supa se pune in vasul blenderului in doua, trei etape, in funcție de cantitate si de mărimea vasului. Se blenduieste, pana obținem o crema fina. Dacă supa este prea groasa, se poate subția cu apa (eu am adăugat încă 300 ml apa clocotita).
  • Se condimentează cu sare si piper, iar optional se poate adauga o lingurița de zahăr, in cazul ca, supa este prea acra.
  • Pastele orzo le-am fiert conform instrucțiunilor. Am pus 2,5 l apa la fiert cu 2 lingurițe sare. Când apa clocoteste se pun pastele si se fierb la foc mediu 15-17 minute, amestecand uneori, sa nu se prindă de fundul vasului. La final se scurg intr-o sita si se pun într-un bol alături de supa, fiecare adăugând in farfuria cu supa, 2-3 linguri de paste, după preferința, iar optional se poate presara puțin busuioc proaspăt tocat. Pastele pot fi înlocuite cu crutoane, pâine proaspăta, taitei, găluște, etc…
  • In caz ca, nu vrem, sau nu avem voie, sa consumam paste, acestea pot lipsi din supa, sau înlocuite cu produse de panificație conform dietei, sau regimului respectiv.
  • Cantitatea de supa si paste au fost suficiente pentru 9-10 portii, iar cei mai incantați, contrar așteptărilor au fost nepoții.