Ingrediente
- 5 căpățâni de usturoi
- 2 fire mari de praz
- 1 ceapă
1/2 păstârnac mare
- 2 dovlecei medii
- 1700 ml supă de pasăre
- 50 g unt
- Sare, piper, nucșoară proaspăt rasă
- 1 crenguță mică de cimbru uscat
In plus, optional
- pătrunjel verde tocat
- bacon prajit
- brânză cu mucegai, sau parmezan
Instructiuni
Rețeta pentru această supă cremă, este o combinație de inspirații. De la Savori Urbane, baconul prăjit și brânza cu mucegai, puse în farfurie, consumate cu supa fierbinte, este o idee foarte bună, la fel și usturoiul copt folosit în supă, iar de la “Bărbosu”, am preluat ideea de a folosi praz.
În rest, supa nu conține cartofi, nici smântână, insa gustul este foarte bun, iar supa este cremoasă.
- Usturoiul se curăță de stratul exterior de coaja, se taie în două, se pune pe o coală de hârtie de copt și se presară o linguriță de sare. Căpățânile de usturoi se strâng bine în hârtie, se pune într-o tavă și se dă in cuptorul preîncălzit la 200 grade, pentru 30-35 minute.
- Când usturoiul este copt, se lasă puțin la răcit, apoi se îndepărtează coaja, rămânând doar miezul curat.
- În timp ce se coace usturoiul, pregătim legumele.
- Prazul curățat se toacă grosier. Inițial am folosit doar partea albă, apoi am pus și restul de praz, care s-a putut folosi.
- Ceapă curățată se taie julien.
- Păstârnacul se curăță de coajă și se taie bastonașe subțiri, iar dovleceilor spalati, li se îndepărtează capetele, se taie în patru pe lung, apoi se taie felii de 1/2 cm, cu tot cu coaja.
- Într-un vas de 4-5 litri se pune untul la topit (sau ulei în varianta de post).
- Se adaugă ceapa, prazul și o linguriță de sare. Se lasă la călit la foc mic, timp de 7-8 minute. Se amestecă mereu în vas, având grijă ca legumele sa nu se ardă, ci doar să se înmoaie.
- Se pune păstârnacul și-l călim 2-3 minute, iar la final adăugăm dovleceii. Lăsăm totul la foc mic, până dovleceii lasă suc și se evaporă puțin din el.
- Peste legumele călite turnăm supă de pasăre (supă de legume în varianta de post, sau apa, în lipsa supei, dar atunci gustul va fi mai fad).
- Adăugăm o crenguță mică de cimbru și se fierbe supa, până legumele sunt moi.
- Se pune usturoiul copt (curățat de coajă), să fiarbă 2-3 cu celelalte legume, apoi se oprește focul.
- Se îndepărtează crenguța de cimbru și se toarnă puțină zeama limpede în alt vas.
- Totul se pasează cu blenderul vertical, până obținem o supă fină, iar dacă este prea concentrata, se diluează cu zeama după deoparte.
- Se potrivește gustul de sare și piper proaspăt măcinat.
- Cine agrează gustul de nucșoară, poate răzui puțin, dar nu prea mult, nucșoara proaspăt răzuita fiind destul de aromată.
- Cine dorește, poate adăuga smântână lichidă, pentru un gust mai fin, dar noi obișnuim supele cremă fără smântână.
- Se servește cu pătrunjel verde tocat, sau cu bacon prăjit și câteva cubulețe de brânză cu mucegai. Copii au servit supa cu paste orzo și parmezan presărat deasupra.
Comentarii