Ingrediente

  • 5 căpățâni de usturoi
  • 2 fire mari de praz
  • 1 ceapă

1/2 păstârnac mare

  • 2 dovlecei medii
  • 1700 ml supă de pasăre
  • 50 g unt
  • Sare, piper, nucșoară proaspăt rasă
  • 1 crenguță mică de cimbru uscat

In plus, optional

  • pătrunjel verde tocat
  • bacon prajit
  • brânză cu mucegai, sau parmezan

Instructiuni

Rețeta pentru această supă cremă, este o combinație de inspirații. De la Savori Urbane, baconul prăjit și brânza cu mucegai, puse în farfurie, consumate cu supa fierbinte, este o idee foarte bună, la fel și usturoiul copt folosit în supă, iar de la “Bărbosu”, am preluat ideea de a folosi praz.
În rest, supa nu conține cartofi, nici smântână, insa gustul este foarte bun, iar supa este cremoasă.

  • Usturoiul se curăță de stratul exterior de coaja, se taie în două, se pune pe o coală de hârtie de copt și se presară o linguriță de sare. Căpățânile de usturoi se strâng bine în hârtie, se pune într-o tavă și se dă in cuptorul preîncălzit la 200 grade, pentru 30-35 minute.
  • Când usturoiul este copt, se lasă puțin la răcit, apoi se îndepărtează coaja, rămânând doar miezul curat.
  • În timp ce se coace usturoiul, pregătim legumele.
  • Prazul curățat se toacă grosier. Inițial am folosit doar partea albă, apoi am pus și restul de praz, care s-a putut folosi.
  • Ceapă curățată se taie julien.
  • Păstârnacul se curăță de coajă și se taie bastonașe subțiri, iar dovleceilor spalati, li se îndepărtează capetele, se taie în patru pe lung, apoi se taie felii de 1/2 cm, cu tot cu coaja.
  • Într-un vas de 4-5 litri se pune untul la topit (sau ulei în varianta de post).
  • Se adaugă ceapa, prazul și o linguriță de sare. Se lasă la călit la foc mic, timp de 7-8 minute. Se amestecă mereu în vas, având grijă ca legumele sa nu se ardă, ci doar să se înmoaie.
  • Se pune păstârnacul și-l călim 2-3 minute, iar la final adăugăm dovleceii. Lăsăm totul la foc mic, până dovleceii lasă suc și se evaporă puțin din el.
  • Peste legumele călite turnăm supă de pasăre (supă de legume în varianta de post, sau apa, în lipsa supei, dar atunci gustul va fi mai fad).
  • Adăugăm o crenguță mică de cimbru și se fierbe supa, până legumele sunt moi.
  • Se pune usturoiul copt (curățat de coajă), să fiarbă 2-3 cu celelalte legume, apoi se oprește focul.
  • Se îndepărtează crenguța de cimbru și se toarnă puțină zeama limpede în alt vas. 
  • Totul se pasează cu blenderul vertical, până obținem o supă fină, iar dacă este prea concentrata, se diluează cu zeama după deoparte.
  • Se potrivește gustul de sare și piper proaspăt măcinat.
  • Cine agrează gustul de nucșoară, poate răzui puțin, dar nu prea mult, nucșoara proaspăt răzuita fiind destul de aromată.
  • Cine dorește, poate adăuga smântână lichidă, pentru un gust mai fin, dar noi obișnuim supele cremă fără smântână.
  • Se servește cu pătrunjel verde tocat, sau cu bacon prăjit și câteva cubulețe de brânză cu mucegai. Copii au servit supa cu paste orzo și parmezan presărat deasupra.