Ingrediente

  • 1 fir de praz
  • 2 dovlecei medii
  • 3 cartofi (albi și cartof dulce)
  • 3 fire de apio, sau o bucata micuța de țelina 
  • 1/2 ardei gras roșu 
  • 2 rădăcini mici de păstârnac și pătrunjel
  • 2 morcovi
  • 30 g unt
  • 20 ml ulei
  • Sare, piper, nucsoara
  • 1,5 l apa cu aproximație 

Instructiuni

  • Se curată legumele, se spala si se taie cubulete.
  • Rădăcinoasele albe (păstârnac si pătrunjel) au fost micuțe, ele având un gust puternic și nu am vrut, sa acapareze gustul supei.
  • In loc de țelina am folosit apio, ambele avand cam același miros, insa apio are un gust mai fin.
  • Pentru cremozitatea supei am folosit un amestec de cartofi albi si cartof dulce.
  • Intr-o oala cu capacitate de 4 litri se pune untul și uleiul. Pentru supa de post se folosește doar ulei.
  • Când untul începe, sa se topească, se pune prazul și o lingurița cu sare. Se caleste, doar cât devine lucioasa.
  • Pe rând adăugăm legumele, ultimele fiind apio și dovleceii.
  • Se presara încă o lingurița de sare, se reduce focul la minim și se acoperă oala.
  • Se gătesc la foc mic, amestecand uneori, pana legumele incep, sa lase suc.
  • Se adauga apa fierbinte, sa acopere legumele, cam cu 2-3 degete mai mult și se gătește la foc mediu, pana legumele sunt fierte.
  • Se strecoară aproape toată supa din oala, in alt vas, lăsând doar legumele, care le vom pasa cu blenderul de mâna.
  • Când obținem un piure fin, adăugăm treptat din supa pusă deoparte, pana obținem consistenta dorita. Pentru un gust mai fin, la final, cine dorește, poate adauga smantana, insa eu nu am folosit.
  • Se condimentează cu piper si nucsoara, după gust, iar dacă e nevoie, se adauga sare.
  • Este o supa fina, delicioasa, servita cu pâine prăjită, sau crutoane.