Ingrediente

  • 750 g buchetele de conopida
  • 100 g cașcaval afumat
  • 30 g unt
  • 1 lingura făina
  • 4 oua

Sos alb

  • 1 litru lapte
  • 100 g unt
  • 100 g făina
  • Sare, piper

Instructiuni

Sos alb

  • Pregătim sosul alb, având nevoie de timp, pentru a ajunge la temperatura camerei.
  • Intr-un vas antiaderent punem untul la topit. Când este fierbinte, se adauga făina toată și se amesteca bine. Vom obtine un fel de aluat, in care adăugăm treptat laptele rece. Se amesteca energic de fiecare data cu telul, pentru a evita formarea cocoloaselor. Când terminam de turnat tot laptele, lasam sa fiarbă la foc mic, pana cand sosul nu are gust de făina cruda.
  • Se transfera sosul intr-un vas mai mare, pentru ca in acest vom adauga conopida și ouale. Se condimentează cu sare si piper si se lasă la răcit, la temperatura camerei, amestecand uneori in sos, pentru a nu face coaja deasupra.
  • In timp ce se răcește sosul alb, pregătim conopida, care se rupe buchetele, se trece prin jet de apa și se opareste, 3-4 minute, doar cât se înmoaie puțin.
  • Eu am ales multicookerul pentru a opari conopida, dar se poate folosi baia de abur, sau pur și simplu se fierbe in apa 2-3 minute, sa rămână aldente. Conopida oparita, indiferent de procedeu, se pune intr-o sita si se trece sub jet de apa rece. Se lasă la scurs.
  • Se încălzește cuptorul la 200 grade.
  • Se pregătește un vas cu pereții mai înalți si destul de încăpător. Eu am folosit un vas de tuci cu diametrul de 30 cm si înalt de 12 cm, in care am asezat hârtie de copt, tapetand-o cu unt si făina.
  • Se separa ouale, iar in sosul doar caldut, nu fierbinte, se adauga pe rând gălbenușurile si se amesteca bine, după fiecare galbenus adăugat.
  • Se pune conopida pregatita inainte si 1/2 din cașcavalul dat pe răzătoare si se incorporeaza in acest sos.
  • Albușurile se bat spuma si se adauga in compozitia obținută pana acum, in trei transe, amestecand ușor cu o spatula.
  • Se toarnă compozitia in vasul pregătit înainte, ne nivelează și se presara deasupra restul de cașcaval.
  • Se coace la temperatura de 200 grade, timp de 30-40 minute, insa in primele 25 de minute nu se deschide usa cuptorului.
  • La final se face și testul scobitorii, pentru a vedea, dacă sufleul este gata.
  • Se scoate din cuptor și se lasă in vasul in care a fost gătit. La cât de mare și frumos a crescut, sa fi vrut și nu aveam o farfurie întinsa pe dimensiunea sufleului!