Ingrediente

  • 100 g conopida
  • 100 g broccoli
  • 100 g spanac
  • 3 oua
  • 60 g cașcaval Dukan
  • 7-8 g tarate pshillium 

Sos

  • 300 ml lapte semidegresat
  • 60 g tarate ovaz (4 linguri)
  • 20 g unt
  • Sare, piper

Instructiuni

  • Buchetele de broccoli și conopida se fierb in apa cu sare, 2-3 minute, se scot intr-o sita și se trec prin jet de apa rece. Se lasă la scurs.
  • Frunzele de spanac bine spalate, se taie felii.

Sos

  • Cântărim și pregătim ingredientele, 60 g tarate ovaz nemacinate, untul și 30 g cașcaval tăiat cubulete.
  • Se pune laptele la fiert, iar când începe sa fiarbă, se adauga taratele, amestecand permanent cu un tel. Se fierbe la foc mic, iar când taratele încep sa se umfle, se adauga untul și cașcavalul. Se fierbe pana sosul se îngroașe.
  • Se transfera totul intr-un vas mai mare și se amesteca permanent cu telul, sa nu facă coaja deasupra. Se încearcă cu degetul, iar cand sosul este cald, sa suporte degetul fierbințeala, se adauga doar gălbenușurile pe rând, amestecand după fiecare galbenus. Se pune sare, dacă e cazul și piper, după gust.
  • Peste sosul obținut se pun broccoli, conopida și spanacul, pregătite dinainte. Se amesteca bine.
  • Acum pornim cuptorul la 200 grade și pregătim o tava cu diametrul de 22 cm. In tava se pune hârtie de copt, iar capetele hârtiei se lasă, pentru ca ne prinde bine, când scoatem sufleul din tava.
  • Pe hârtie se presara tarate de pshillium, asta va ajuta, sa absoarbă lichidul care se lasă la fundul tavii. La sfârșitul rețetei voi scrie și de ce am procedat așa.
  • Albușurile se mixează spuma și se adauga peste compozitia obținută pana acum. Se incorporeaza cu spatula de silicon, cu mișcări largi, rotind vasul, pentru a nu se lasă albușurile.
  • Se toarnă in tava și se coace la 200 grade, 25 minute, timp in care nu se deschide cuptorul. Dacă se rumenește deasupra, prea devreme, se scade temperatura la 180 grade.
  • Se scoate tava din cuptor, se presara deasupra 30 g cașcaval ras, dar ne mișcam repede, sa nu se lase sufleul și se da la cuptor, pana se topește cașcavalul, aproximativ 10 minute.
  • Se oprește caldura cuptorului, se intredeschide puțin usa și se lasă tava încă 10 minute, in caldura cuptorului.
  • Se scoate tava, se apuca hârtia de pe marginea tavii și se scoate sufleul, asezandu-l pe un blat de lemn, cu tot cu hârtie.
  • Se lasă la răcit puțin, apoi se trage ușor hârtia de sub el.
  • Acum, sa revin! Săptămâna trecută am făcut un sufleu de conopida cu sos alb, pentru familie. Mi-a plăcut și am zis, sa încerc varianta dukanizata. Pentru sos am folosit amidon, procedeul fiind ca acesta scris in reteta. Cand a fost copt, m-am speriat, cât lichid era in tava! Am pus de jur-împrejur, prosoape de hârtie, dar parca nu aveau spor, sa absoarbă, din lichidul care se lasă mereu. La gust a fost foarte bun, dar nu era ceea ce îmi doream! Așa ca, azi vin cu o reteta de sufleu gustos, care nu s-a lăsat aproape deloc, iar de lichid lăsat in tava, nici nu a fost vorba! Dar preventiv, am presărat tarate de pshillium la fundul tavii!
  • Cașcavalul Dukan, este optional, sau se înlocuiește cu alt tip de branza uscata, conform dietei, insa cașcavalul ii da sufleului un gust deosebit. Dacă nu aveți, nu folositi și gata!
  • In dieta Dukan, sufleul se consuma in doua zile de croaziera, fără a mai consuma tarate in alt preparat, nici ulei de masline, sufleul având deja 20 g unt, știind ca 10 g unt înlocuiește o lingura de ulei de masline, permisă intr-o zi de croaziera.