Ingrediente

  • 7-8 rondele de nisetru,cega,morun,etc.., orice fel de sturion,care se taie bucăți mai mici,când se pun la fiert
  • Un cap de peste
  • O ceapa
  • 2 morcovi
  • Un ardei gras roșu
  • 3-4 cartofi
  • O legătura mărar 
  • 3-4 linguri zeama de lamaie sau otet( optional, sau după gust)
  • 3 gălbenușuri
  • 300 ml smantana pentru gătit
  • Cantități pentru o oala de 5 litri

Instructiuni

  • Punem intr-o oala capul de peste (se spala, i se îndepărtează " urechiușele" care sunt amare, se freacă cu mălai, sa îndepărtăm mucoasa )și apa cât sa-l cuprinda.Se fierbe 2-3 minute.
  • Se scoate capul iar apa se strecoară și se folosește pentru ciorba.
  • Se curată și se toaca mărunt legumele,se pun la fiert in apa strecurata de la cap, iar când legumele sunt fierte pe jumătate,adăugăm cartofii tăiați cubulete.
  • Între timp scoatem bucatile de carne de pe capul fiert.
  • Când legumele s-au fiert , adăugăm rondelele de peste care au fost tăiate bucăți mai mici ,completam cu apa,dacă e nevoie și lasam  sa fiarbă 2-3 minute,nu mai mult,după care punem in oala carnea luată de la cap.Adăugăm 3-4 linguri zeama de lamaie, sau 1-2 linguri otet( după gust).
  • Gălbenușurile și smantana se amesteca împreuna cu putina sare, se ia din ciorba fierbinte cate un polonic și amestecam  pana amestecul de galbenus este fierbinte.
  • Turnam tot acest amestec in oala de ciorba, lasam sa tragă un clocot, oprim focul ,adăugăm mărar tocat, punem capacul pe oala și lasam câteva minute,sa se îmbine aromele.
  • Cine dorește o ciorba mai acruta, adauga otet sau zeama de lamaie, după gustul fiecăruia.

Alte informatii

Sturionul este un peste care se găsește și in piețele noastre,chiar dacă au un preț mai mare.

Au un gust deosebit,nu au oase,ci doar cartilagii.

Pentru a nu avea surpriza cu smantana( sa nu se branzeasca), este indicat sa se folosească smantana lichida pentru gătit, cu o concentrație de grăsime mai mare( 32-35% grăsime).