Carnea de vita folosită a fost o bucata de spata, care a avut și putina grăsime, ideală pentru aceasta mâncare. Chiar dacă a fost mai multa, se poate consuma 2-3 zile, tinand cont și de numărul de persoane, doar schimbând garnitura, piure, orez, etc…
Carnea spălata se taie bucăți potrivite, nu prea mici, dar nici exagerat de mari.
Intr-o tigaie antiaderenta se pune uleiul la încins, apoi se adauga carnea, gatind-o la foc mare, cam 10 minute, pana se rumenește pe toate partile.
Se scot bucatile de carne intr-un bol, iar in grăsimea rămasă (fără a spală tigaia) se pune ceapa tăiată julien, morcovii rondele si o lingura rasa de sare. Se calesc,doar cât devin translucide, apoi se pune supa de vita și se lasa, cât începe sa fiarbă.
In tigaie adăugăm sosul de roșii. Acesta trebuie sa fie mai gros, ca de exemplu sosul de roșii folosit la pizza.
Se condimentează cu piper, cimbru uscat, eventual puțin busuioc și sare, dacă e cazul.
In funcție de gustul sosului de roșii, se poate pune o lingurița de zahăr brun, sau tos, pentru a obtine un sos dulceag. Eu nu am pus zahăr ca, nu a fost necesar.
Intr-un vas încăpător pentru cuptor se pune carnea pregatita anterior și conținutul din tigaie. Eu am folosit un ceaun destul de vechi, dar la fel de practic, moștenire de la soacra mea, Dumnezeu sa o ierte!
Se amesteca toate, se pune hârtie umezita deasupra, iar ceaunul l-am acoperit cu folie de aluminiu, strâng folia sub buza ceaunului. In acest fel mâncarea se va gati înăbușit, iar lichidul din vas nu se evapora. Nu va exista nici riscul, scada sosul prea mult, iar carnea sa nu fie gatita.
Se da vasul la cuptorul pornit la 180 grade, pentru doua ore, când se verifica atât carnea, cât și sosul, care trebuie sa fie gros, iar grăsimea sa se ridice deasupra.
Dacă suntem multumiți de rezultat, se scoate vasul din cuptor, se îndepărtează folia de aluminiu și se pune un capac.
Dacă e nevoie, se da vasul iar la cuptor, pentru încă 30 minute, sau cât e necesar, pana obținem carnea care ne-o dorim.
Carnea frageda la care nu a fost nevoie de cuțit, sosul gros dulce-acrișor, alături de piureul de cartofi cremos, au format un prânz delicios și sățios, dar și alături de pilaf cu legume și ciuperci sotate, nu a fost rău!
Comentarii