Ingrediente
- 470 g obleți deja curățat de cap, coada și intestine
- 1 linguriță sare grunzoasa
- Oțet de 6 grade
- 30 g ulei de măsline
- 2-3 căței usturoi
- 1/2 legătură pătrunjel verde
Instructiuni
Pentru început recomand, să se marineze cantități mai mici de pește, în cazul ca nu sunt și alți doritori, să nu se strice. Este un preparat din pește crud marinat și nu toată lumea agreează peștele care nu e gătit termic ( fiert, prăjit, etc…).
Eu fac a doua oară această rețetă, dar sunt singura care mănâncă. Prima oară am folosit sardina proaspătă, cumpărată din piața de peste, acum am avut obleți, pescuiți chiar de noi din Dunăre.
Pregătirea acestei rețete se întinde pe câteva zile, dar din punctul meu de vedere, merită făcută, mai ales ca, am adaptat-o pentru dietă.
Pentru rețetă se folosesc pești de dimensiuni mici, obleți, sardina, hamsii,etc...
- Pentru început se curăță peștii de solzi, se îndepărtează capul, intestinele, coada și eventual aripioarele, dacă sunt mai mari. Se spală bine și se șterg de excesul de apă.
- Se îndepărtează șira spinării, fiecare folosind metoda pe care o știe. Eu prind șira de la cap, cu mâna stângă, o ridic în sus, iar cu mâna dreaptă apăs restul de pește în jos, să scot doar șira spinării. Chiar dacă rămân oase mici pe lateral, acestea se vor macera pe timpul procesului de pregătire.
- Peștele filetat se pune într-un vas, se acoperă cu folie alimentară și se dă la congelator.
- Fiind un preparat din pește crud, este recomandat să fie congelat la -20 grade, timp de 24-72 ore, pentru a elimina unii paraziți.
- Peștele congelat se dezgheață lent, ținând vasul la frigider.
- Peștele dezghețat se așază pe rânduri, într-un vas ceramic, sau de sticlă. Printre rândurile de pește se presară sare grunjoasă și se pune oțet de șase grade. Peștele trebuie să fie acoperit cu otet.
- Se acoperă vasul cu folie alimentară și se dă la frigider pentru 24 ore.
- A doua zi peștele se scurge de oțet și se spală foarte bine cu apă rece, apoi se șterg de surplusul de apă, folosind prosoape de hârtie.
- Peștele și-a schimbat culoarea, fiind mai albă, dar și-a schimbat și consistenta, carnea ei fiind foarte ferma, datorită marinarii cu oțet. În acest moment am cântărit peștele și am rămas cu 270 g.
- Se pune peștele într-o farfurie adâncă, se adauga usturoiul și pătrunjelul tocat mărunt, uleiul de măsline și se amestecă bine, apoi se așază în borcan de sticlă, presând bine, să nu fie goluri prin borcan.
- Se pune capac la borcan și se dă la frigider.
- Peștele marinat se consumă după 24 ore. Mie îmi place foarte mult, iar peștele marinat se consumă în funcție de cantitatea de ulei de măsline folosit, având permis doar o lingură/zi.
Comentarii