Pentru acest sos ragu am folosit multicookerul din dotare, dar se poate face și intr-un vas antiaderent. Totul tine de timpul de gătire lung de 3-4 ore, la foc mic.
Sunt destule variante, cu legume călite, cu adaos de usturoi, țelina, vin, bucăți de bacon tăiat cubulete, insa am ales varianta cea mai simpla, perfecta pentru dieta Dukan. In plus, gătești o data și apoi nu trebuie decât, sa combini sosul de carne cu diferite garnituri: piure de legume, paste, sau orez konjac.
Sosul de roșii este din comerț, fără zahăr, sau conservanți, fiind o conserva de roșii in bulion, care le-am pasat cu blenderul, obținând un sos gros.
Supa de pasare am avut-o la congelator, a trebuit doar s-o dezgheț, fiind făcută din piept de păsări crescute la curte. Am pus la fiert piept de pasare (osul și mușchiulețul de lângă os) si le-am fiert, pana s-a desprins carnea de pe oase. In supa rezultata, am pus și bucatile de carne, iar acum când am folosit supa, am blenduit carnea din supa, adăugând-o in sos. Supa de pasare se poate înlocui cu supa de legume, sau apa, dacă nu avem, dar nu e greu, de pus niște legume la fiert, pentru a obtine o supa gustoasa, care s-o întrebuințăm la sosul nostru ragu.
Pieptul de pui este din comerț, nu e cea mai fericita alegere, dar in combinație cu vita angus, n-a mai fost așa fadă la gust.
In unele retete se foloseste bacon tăiat cubulete, carne de porc și vita, care se recomanda sa aibe și grăsime, dar cum in dieta nu e voie, am adăugat piept afumat de curcan, iar pentru a taia din aciditatea rosiilor, la final se adauga smantana, sau lapte, in cazul nostru folosim lapte semidegresat.
Dacă se folosește piept afumat, este indicat, sa nu se pună sare in sos decât la final, dacă e cazul, afumătură in general conține sare, indiferent dacă e home-made, sau de la producători locali.
Legumele sunt cântărite, după ce au fost curățate si tocate, morcovii dați pe răzătoarea mare, iar ceapa tocata mărunt.
Carnea se da prin mașina de tocat si nu recomand carne gata tocata, cumpărată din comerț, in primul rând ca, nu se știe, ce fel de carne este tocata, chiar dacă pe eticheta scrie piept, pulpa, etc…Cel mai bine, se cumpara carne si se toaca acasă.
In vas se pun: ulei, carne, legume, supa si sosul de roșii. Se fierb împreuna, amestecand in vas, pentru a desface carnea tocata, sa nu se strângă gramada. Când începe sa fiarbă, se lasă focul mic si se gătește timp de 2-3 ore, după care se adauga bucatile de piept afumat.
Se lasă vasul pe foc, pana se formează un sos gros. In acest timp, dacă e nevoie, se mai adauga supa, insa eu la multicooker, unde sosul fierbe innabusit, nu a fost nevoie.
La final se pune laptele, se potrivește de gust cu sare și piper, apoi se lasă la fiert încă 1/2 de ora.
Cam după 4 ore, chiar mai mult, sosul ar trebui, sa fie gros, legat și cu puțin lichid.
Nu este gras, uleiul de masline fiind putin, pentru întreaga de ingrediente.
Se poate face combinații de unt și ulei de masline, dar trebuie ținut cont, cât sos ragu se consuma intr-o zi, pentru a nu depăși limita unei linguri de ulei, permisă intr-o zi de croaziera.
Între timp pregătim borcanele cu capace potrivite, se spală și se usucă bine.
Se pregătește o tava de aragaz, pe care așezăm hârtie de copt. Se pun borcanele goale in tava și se dau la cuptor, sa se infierbinte. Temperatura de 60-70 grade este suficientă.
Când borcanele sunt fierbinti, se scot pe rând, ajutându-ne de o mănușa de bucatarie, sau luam borcanul fierbinte cu ajutorul unui prosop de bucatarie, îl așezăm pe un blat de lemn și îl umplem cu sos ragu, care este încă fierbinte. Se pune cu grija capacul și se asaza înapoi, in tava din cuptor. Continuam cu fiecare borcan, pana se termina sosul.
Se fierb 25-30 minute, din momentul când începe sosul, sa fiarbă in borcane, ridicând temperatura cuptorului la 120-130 grade.
Borcanele rămân in cuptor, pana se răcesc complet, apoi se scot și se verifica fiecare capac, sa fie închis bine, sa nu se deschidă, la prima rotire.
In sezonul rece se păstrează bine intr-un loc uscat și racoros, însă acum fiind o perioada foarte calda, eu am pus borcanele in frigider, sa fiu sigura, ca nu fermentează.
Din toată cantitatea mi-au rezultat 9 borcane de 300 și 350 g, rămânând și pentru o gustare. Deci fiecare borcan de sos ragu conține aproximativ 10 ml ulei de masline.
Nu este greu de făcut, chiar dacă timpul de gătire este lung, nu avem de făcut altceva, decât sa amestecam uneori in vas, insa rezultatul este mai mult decât satisfăcător și cum am menționat mai sus, ai o masa asigurata, când ești in pana de idei, sau lipsa timpului pentru a gati.
Comentarii