Ingrediente

  • 1300 g pulpa de vita
  • 700 g pulpa de porc
  • 250 g morcovi
  • 370 g ceapa
  • 1 litru supa de vita
  • 1 kg sos de roșii
  • 100 g unt
  • 200 g smantana cu 40% grăsime
  • Sare după gust

Instructiuni

  • Nu este reteta originala de sos ragu bolognez, pentru ca nu o dețin, dar in mare parte am respectat pași in prepararea lui, mai ales timpul de gătire, care a durat 4 ore, iar rezultatul a fost pe măsura.
  • Nu am călit legumele, ci am pus toate ingredientele in vas, iar când sosul a devenit consistent, am oprit focul. 
  • Făcând cantitate mai mare, sosul l-am pus in borcane de 300 g și le-am sterilizat la cuptor 40 minute, din momentul când, sosul a început sa fiarbă in borcane.
  • Carnea folosită a fost pulpa de vita black angus, care a avut și putina grăsime, la fel si pulpa de porc.
  • Carnea se de la mașina de tocat, cu tot cu grăsime, ceapa se taie mărunt, iar morcovii se dau pe răzătoarea mare.
  • Supa de vita am avut la congelator, de când am fiert oase pentru supa, deci nu a fost nevoie decât, s-o dezgheț.
  • Sosul de roșii folosit, a fost destul de gros, iar acesta l-am avut din comerț, fara sare, sau zahăr.Acest sos de roșii se poate înlocui cu roșii proaspete, curățate de coaja și pasate ulterior.
  • La final am adăugat smantana cu 40% grăsime, dar se poate înlocui cu smantana pentru gătit mai grasa. Am observat ca, smantana adăugată ii conferă sosului un gust mai fin, dar citind diferite retete, se spune ca, smantana taie din aciditatea rosiilor. In alte retete, se adauga lapte la final.
  • Sunt retete cu vin, țelina, usturoi, sau kaizer tăiat cubulete, dar eu nu am folosit, la fel nu am adaugat ierburi aromate, singurul condiment fiind sarea, care am pus-o după gust.
  • Cantitățile de la ingrediente, sunt cântărite, după ce au fost curățate și tocate.
  • Intr-un vas mai mare, antiaderent, am pus untul, fără sa adaug ulei, ținând cont de grăsimea de la carne, apoi legumele, carnea tocata și supa de vita (se poate înlocui cu supa de legume, sau apa).
  • La început am amestecat in vas, pana a început sa fiarbă, iar carnea tocata s-a desfăcut. Dacă nu se amesteca, vom vedea ca, se aduna carnea tocata gramada, formându-se ca niște bulgari de carne.
  • Când a început sa fiarbă, am adaugat sosul de roșii, amestecand uneori in vas, dar mai des la final, când sosul se ingroasa și riscam, sa se prindă de fundul vasului.
  • Dacă la început folosim un foc mai mare, din momentul când, se adauga roșiile și începe sa fiarbă, focul va fi mic, sosul gatind-se timp de 4 ore, sau mai mult, pana obținem consistenta dorita. Dacă scade lichidul prea repede la fierbere, se completează cu supa, sau apa fierbinte.
  • La final am adaugat sare după gust, smantana și am lăsat sosul pe foc încă 30 minute.
  • Pentru sterilizat am folosit borcane de 300 g, spalate foarte bine, inclusiv capacele, apoi uscate.
  • Sosul, care s-a răcit puțin, l-am pus in borcane, am închis bine cu capace și le-am asezat pe o tava, care am dat-o la cuptor, întâi la 150 grade, apoi când am observat ca, sosul începe sa fiarbă in borcane, am redus focul la 100-120 grade și am lăsat, sa fiarbă, aproximativ 40 minute.
  • Borcanele sterilizate se lasă la răcit in cuptor, apoi se verifica fiecare capac, sa fie bine strânse, sa nu se desfacă la prima rotire.
  • Aici fiecare gospodina sterilizează borcanele in stilul ei, eu folosind cuptorul, de fiecare data, când sterilizez ceva.
  • Pentru a păstra borcanele cu  sos, am optat frigiderul, fiind o perioada mai calda, dar intr-un sezon rece, se poate păstra in cămara, debara, sau  o alta varianta ar fi aceea, sa fie puse in pungute cate o porție și păstrate la congelator.
  • Am încercat sosul cu niște paste tagliatelle, iar rezultatul a fost mai mult decât satisfacator.